Noutăți

Prima imagine captată de sonda Parker în atmosfera Soarelui

  •  
  •  
  •  

Sonda Parker a NASA, primul obiect făcut de omenire care a reușit să „atingă” corona Soarelui, și-a încheiat prima trecere prin atmosfera solara în data de 11 noiembrie, colectând un volum foarte mare de informații despre cum funcționează Soarele, iar acum, la câteva săptămâni după eveniment, sosesc pe Pământ și primele date.

Va dura un pic până când oamenii de știință vor analiza datele, însă până atunci ne putem bucura de această imagine făcută din locul în care sonda orbitează Soarele. Realizată de instrumentul WISPR, fotografia ne arată un flux de gaze coronare și plasmă care conectează două regiuni de polaritate opusă ale Soarelui, extinse foarte mult de vântul solar. De obicei, fotografiile care surprind acest fenomen arată diferit, însă Parker ne oferă un alt punct de observație, aflat la o distanta de 27.2 milioane de km.

„Nu știm încă la ce să ne așteptăm atât de aproape de Soare până când nu analizăm datele primite. Probabil vom observa fenomene noi. Parker este o misiune de explorare cu un potențial uriaș de noi descoperiri”, a declarat Nour Raouafi, om de știință în cadrul proiectului Parker. Ceea ce observați pe imagine ca un punct aprins, luminos, este Mercur, iar punctele întunecate sunt erori ale corecției vizuale. NASA nu ne-a transmis temperaturile pe care le-a indurat sonda Parker în timp ce a făcut fotografia aceasta, dar știm că sonda este echipată cu un scut termic de ultimă generație care o va proteja de temperaturi de aproximativ 1.370 de grade Celsius. Următoarea apropiere de Soare a sondei este programată pentru data de 4 aprilie 2019.

Cu o masă de 685 kg la lansare, sonda este protejată de fluxul termic intens de un scut gros. Parker Solar Probe a luat cu sine 4 suite de instrumente științifice, care reprezintă o masă totală de circa 50 de kilograme, dezvoltate în principal de către laboratoare americane. Aceste instrumente vor măsura câmpurile electrice și magnetice, vor caracteriza particulele energetice, vor studia undele radio și plasma și vor efectua luări de imagini ale coroanei solare. Misiunea, care face parte din programul Living With a Star al NASA, are un cost total evaluat la circa 1,5 miliarde de dolari. Construcția observatorului solar a fost realizată de laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns-Hopkins.

sursa: https://www.sciencealert.com/this-is-the-first-image-ever-taken-from-inside-the-corona-of-the-sun
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii