Noutăți

Povestea vasului american de spionaj capturat de către Coreea de Nord. E singura navă militară americană aflată sub controlul unui stat străin!

  •  
  •  
  •  

În orașul Phenian se află și astăzi un trofeu obținut de către nord-coreeni în anul 1968. Constituie o valoroasă piesă de muzeu, dar și un element de propagandă, în Coreea de Nord. Este vorba despre vasul american USS Pueblo (AGER-2), ce zăbovește, acum, ancorat lângă țărmul râului Potong. Este un vas vechi, lansat la apă în anul 1944 și, totodată, singura navă americană preluată cu forța și deținută de către un stat străin.

Cum au ajuns nord-coreenii să captureze nava americană? Poveste lungă! Gravul eveniment, care i-ar fi putut costa enorm pe îndrăzneții (dar prea puțin prevăzătorii nord-coreeni), s-a petrecut în ianuarie 1968, cu o săptămână înaintea Ofensivei Tet din Vietnam. Americanii aveau motive (temeinice) să creadă că nord-coreenii erau în cârdășie cu URSS și de aceea în zonă se afla, alături de alte vase, și USS Pueblo – o navă de spionaj deghizată în vas destinat cercetării științifice. La bord se aflau 83 de americani.

La 23 ianuarie 1968, vasul USS Pueblo a fost contactat de către o navă militară nord-coreană, specializată în vânătoarea de submarine. Americanilor li s-a ordonat să rămână pe loc. Li s-a spus că se va deschide focul, în caz de neconformare. La încercarea americanilor de a scăpa cu fuga, nord-coreenii au inițiat urmărirea și apoi atacul. Căpitanul navei americane spera, doar, să obțină suficient timp pentru a distruge materialele secrete, manualele de proceduri, precum și echipamentele de spionaj și de comunicații secretizate aflate la bord.

Au fost prinși din urmă cu repeziciune, vasul fiind unul vechi, destul de lent. În zonă au sosit, curând, și alte vase militare inamice, precum și un avion MiG. USS Pueblo nu dispunea de blindaj iar armamentul era prea slab pentru a se încerca o ripostă. La bord existau doar 10 arme semi-automate, câteva pistoale, plus două mitraliere.

Ager 2

Pueblo

in 1967

atacul

 

cabina

interior

USS Pueblo n-avea nicio șansă să biruie două nave specializate în vânarea de submarine, patru torpiloare și un avion MiG. Deoarece americanii nu se conformaseră comenzii de a staționa, s-a deschis focul asupra lor. 18 oameni au fost răniți, unul a fost ucis. Pentru a nu fi uciși cu toții, căpitanul a cedat. Nord-coreenii au preluat vasul, la 23 ianuarie 1968. Echipajul vasului american a fost ținut vreme de 11 luni în închisoare. Oamenii erau privați de hrană și torturați. Până la urmă, cei 82 de americani au fost eliberați, după negocieri dificile.

Oficialii SUA au arătat că nava USS Pueblo s-a aflat tot timpul în apele internaționale, la 12 mile nautice de țărmul Coreei de Nord, deci atacarea și capturarea navei au fost abuzive. Care a fost replica conducătorilor nord-coreeni? Că apele teritoriale ale Coreei de Nord s-ar întinde mult mai departe, până la distanța de 50 de mile nautice!

harta pozitiilor

muzeu

USS Pueblo, 2013

USS Pueblo, 2012

Surse: www.warhistoryonline.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii