Noutăți

Povestea tunelului Guoliang, unul dintre cele mai spectaculoase din lume, construit cu dalta și ciocanul

Tunelul Guoliang din munții Taihang, provincia chineză Henan, este desemnat ca fiind unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume. Are o lungime de 1.200 de metri și a fost construit cu… dalta și ciocanul. Nemulțumiți de faptul că localitatea lor este izolată în munți, 13 săteni și-au vândut animalele și casele pentru a putea cumpăra tot ce aveau nevoie pentru a putea duce la bun sfârșit construcția tunelului…

Construcția tunelului care leagă satul Guoliang de restul provinciei a început în anul 1972 și a durat cinci ani de zile. În tot acest timp, muncitorii au avut nevoie de 4.000 de ciocane, câteva mii de dălți și circa 12 tone de oțel. Din cauza dificultății săpăturilor și a uneltelor rudimentare, pe unele porțiuni din munte sătenii avansau cu doar 1 metru în 3 zile. Totuși, au reușit să finalizeze proiectul, iar la 1 mai 1977 tunelul a fost deschis traficului. Peretele acestuia este neuniform și presărat cu 30 de “ferestre” de diferite mărimi și forme pentru iluminare. Lățimea maximă este de 5 metri, tunelul fiind plasat pe unul dintre primele zece cele mai abrupte drumuri din lume .

În timp tunelul a devenit o atracție turistică deosebit de interesantă. Astăzi, mii de oameni din întreaga lume îl vizitează, fascinați de povestea construcției.

tunel0 tunel8

guoliang-tunnel-road-thaihang-mountains-henan-china-2

guoliang 2

guoliang 4 tunel6 tunel4 tnel3 tunel2

sursa: dailymail.co.uk/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii