Noutăți

Povestea inelului de aur preţios, cu zeul dragostei gravat pe el, descoperit într-un mormânt antic din Micia, România

  •  
  •  
  •  

O bijuterie antică valoroasă, descoperită în situl arheologic de la Micia poate fi admirată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Unul dintre cele mai preţioase artefacte descoperite în situl antic Micia, aflat pe Valea Mureşului, în vecinătatea Devei este inelul de aur cu gemă, cu zeul Amor gravat pe el.

Inelul din aur cu gemă, cu diametrul inel de 1,2 cm, lăţimea maximă de 0,4 cm şi diametru caboşon de0,9 cm), a fost descoperit în 1974 la Micia (Veţel), în necropola de est.

În octombrie 1974, în timpul săpării unei fundaţii lângă staţia de pompe, au fost descoperite un sarcofag din andezit roşu de Măgura Uroiului, de mici dimensiuni (inelul de aur a constituit singura piesă de inventar) şi un mormânt de cărămidă, în care s-au găsit un urcior, patru opaiţe şi câteva cuie”, a informat dr. Oana Tutilă, de la Secţia de Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Piesa face parte din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi este expusă în Palatul Magna Curia, în sala dedicată obiectelor de tezaur.

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii