Noutăți

Povestea americancei Olive Oatman (1837-1903): tânăra salvată dintr-o cruntă sclavie de către indienii Mohave

  •  
  •  
  •  

În SUA, una dintre cele mai cunoscute povești ce se referă la relațiile dintre urmașii coloniștilor europeni și oamenii locului (amerindienii) este cea a americancei Olive Oatman și s-a petrecut la jumătatea secolului XIX. Olive Oatman s-a născut în anul 1837, într-o familie de mormoni din Illinois. În anul 1850, Olive a pornit către însorita Californie, împreună cu familia.

În Arizona, micul convoi din care făcea parte trăsura familiei sale a fost atacat de către un grup de războinici nemiloși (probabil din tribul Yavapai). Părinții săi au fost uciși, în vreme ce Olive a fost răpită de către amerindieni. Fratele său a scăpat cu viață.

Olive Oatman, 1857

După ce a fost dusă în locurile de baștină ale războinicilor, fata a fost folosită ca sclavă. Era obligată să care lemne de foc și să trudească din greu, în folosul tribului. Adesea era bătută, sub motivul că nu s-ar fi supus poruncilor.

După un an chinuitor trăit în mijlocul celor care o răpiseră și îi uciseseră o parte din familie, Olive Oatman a fost folosită ca… marfă de schimb. În schimbul său, indienii Mohave le-au oferit răpitorilor un cal. Din fericire, pentru Olive, indienii Mohave au fost mai prietenoși. Au tratat-o ca pe una dintre membrele propriului trib.

Mojave, amerindieni

indieni Mojave

Ca membră a comunității, a primit o bucată de pământ pentru a o cultiva, dacă ar fi dorit. I-a fost oferit un costum tradițional Mohave. Ca semn al apartenenței la trib, Olive Oatman a fost tatuată – la nivelul bărbiei și brațelor. Acele tatuaje erau considerate un mijloc de recunoaștere, inclusiv în lumea de dincolo, a celor din tribul Mohave.

femeie Mojave

femeie Mojave

Olive nu a ținut să revină la civilizație, chiar dacă tribul său avea frecvente contacte cu albii. Pe când Olive Oatman avea 19 ani, autoritățile americane au aflat despre tânăra de rasă albă ce trăia printre amerindieni. Așa se face că la căpetenia tribului său a ajuns un mesager care solicita „eliberarea” imediată a tinerei femei.

De teama unui conflict cu autoritățile, s-a decis, în cele din urmă, ca Olive să fie trimisă la Fort Yuma. Acolo, militarii i-au oferit îmbrăcăminte croită după moda vremii, considerându-se că portul tradițional al femeilor Mohave este indecent.

Oatman

Vrând, nevrând, Olive Oatman a trebuit să se reintegreze în „lumea civilizată”, chiar dacă a fost puternic marcată de către perioada trăită printre indienii Mohave. Aceștia i-au spus mereu că este liberă să plece dintre ei, dacă dorește. Pe de altă parte, se temeau că vor fi persecutați de către autorități, pentru faptul că au ținut-o prea multă vreme în ținuturile lor.

În anul 1857, un preot numit R. B. Stratton a scris o carte despre Olive Oatman, numită „Viața între indieni”. S-au vândut 30.000 de exemplare, fiind un best-seller, pentru acea epocă. În vremurile noastre, istoria neobișnuită a acestei femei a servit drept sursă de inspirație la crearea unui personaj din serialul american „Hell on Weels” (un dramatic-western realizat între 2011 și 2016).

Personaj serial

În viața reală, Olive Oatman (1837-1903) s-a căsătorit cu un proprietar al unei ferme, care, ulterior, a devenit un bancher de succes. Cei doi au adoptat un copil și au trăit o viață relativ liniștită, în Sherman, Texas.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Oatman

Mojave

personaj

Eva – „Hell on Weels”

Olive Oatman, in anul 1863

Olive Oatman, in anul 1863

Surse: wikipedia.org, truewestmagazine.com, all-that-is-interesting.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii