Cunoaste lumea

Noutăți

Marşul pentru viaţă 2017 va avea loc în luna martie. În ce măsură se va implica Biserica Ortodoxă Română?

  •  
  •  
  •  

În data de 09.02.2017 a avut loc o ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia s-a hotărât, printre altele, și „binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel naţional” a Marşului pentru viaţă 2017 – „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine”În comunicatul emis în aceeași zi s-a precizat că Marşul pentru viaţă 2017 se va desfăşura în după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 martie 2017, de sărbătoarea Bunei Vestiri și că „prin acest eveniment se mărturisesc, la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, valorile familiei creștine tradiționale”. Până aici, toate bune și frumoase.

În presă au apărut, la scurtă vreme, afirmații din care reieșea că ar fi pentru întâia oară când Biserica Ortodoxă Română ar organiza o manifestație de o asemenea anvergură. Deci, Bisericii i-a fost atribuită calitatea de organizator, deși în comunicatul inițial se făcea referire la „binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel naţional” a marșului.

A doua zi, în data de 10.02.2017, pe site-ul B.O.R. a apărut, în urma articolelor din presa centrală, un alt comunicat intitulat „Clarificare referitoare la Marșul pentru viață 2017” din care a reieșit că:

– valorile promovate prin iniţiativa civică (marșul din martie) sunt valori care aparţin şi Bisericii, care a binecuvântat şi sprijină manifestarea în discursul său public;

în fiecare localitate există organizatori locali independenți, reprezentanți ai variatelor organizații și instituții pro-viață locale;

– marșul are deja o îndelungată tradiție, primii săi organizatori fiind asociațiile „Pro Vita” din țară;

– amploarea manifestației va fi rezultatul eforturilor organizatorilor.

Dacă ar fi să comentăm puțin situația, nu era nimic ieșit din tipare dacă Biserica Ortodoxă Română ar fi fost organizator principal (sau unul dintre principalii organizatori) ai Marşului pentru viaţă 2017 – „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine”. De ce să fie lăsată o asemenea manifestare importantă la discreția posibilităților – adesea modeste – ale unor organizatori independenți, când Biserica Ortodoxă Română are posibilități infinit mai mari de mobilizare și de alocare a unor resurse? Atunci s-ar putea vorbi, într-adevăr, de un eveniment de amploare!

Dacă marșul are „deja o îndelungată tradiție”, ar fi fost de dorit ca în această tradiție de ani de zile Biserica Ortodoxă să fi fost ceva mai vizibilă, prin reprezentanții săi. Iar dacă Biserica nu a fost până acum suficient de implicată, pe măsura posibilităților sale sporite, o poate face de aici înainte, inclusiv prin numărul de preoți participanți.

S-ar cuveni ca Marşul pentru viaţă 2017 – „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine” să beneficieze de o implicare majoră, totală, a Bisericii, fiind o manifestare de impact crescut în apărarea instituției familiei tradiționale și promovarea respectării drepturilor copiilor născuți și nenăscuți.

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: basilica.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Marşul pentru viaţă 2017 va avea loc în luna martie. În ce măsură se va implica Biserica Ortodoxă Română?

  1. Biserica si preotii sa fie in frunte sa dea glas si exemplu,si poporul ii va urma si vedea cu alti ochi implicanduse activ in asa initiative.

    • Mai bine las’așa! că altfel, strecoară Vaticanul, cu binecunoscutele-i perverse tertipuri, mamele cu cuc și rezultă un mare rahat. Așa, oricum BORul e fruntea, evident și pentru ăia, care dar pot doar să se zgârie de draci; isteți ca vulpile! nu-i așa?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii