Noutăți

Pluto emite radiații luminoase deși nu are câmp magnetic

  •  
  •  
  •  

Astronomii Agenției Spațiale Americane susțin că Pluto emite radiații luminoase, ceea ce face ca planeta pitică să fie primul obiect din centura Kuiper (centura de materie primordială ce înconjoară Sistemul Solar) cu o astfel de capacitate. Echipa de cercetători a observat emisiile de raze X în timpul misiunii New Horizons din 2015.

,,Tocmai am detectat, pentru prima dată, raze X emise de un obiect din Centura Kuiper şi am înţeles că Pluto interacţioneză cu vânturile solare într-un mod neaşteptat,” a declarat Carey Lisse, liderul echipei care a efectuat studiul.

Aceasta este o descoperire surprinzătoare, pentru că, spre deosebire de Pământ sau alte corpuri cerești din sistemul nostru solar, Pluto nu are un câmp magnetic, și este extrem de departe de Soare, doi factori pe care oamenii de știință îi considerau esențiali pentru ca un corp ceresc să emită raze X. Se presupune că emisiile ar putea fi cauzate de câmpurile magnetice interplanetare ce împing particulele solare spre Pluto. Nitrogenul, carbonul şi oxigenul atrag fotonii din vânturile solare, creând semnalele luminoase de raze X.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii