Cunoaste lumea

Noutăți

În Cosmos a fost descoperit un gigantic VAL DE GAZE ULTRA-FIERBINȚI – cel mai mare de până acum. Este dublu față de galaxia noastră!

  •  
  •  
  •  

În apropiere de roiul de galaxii Perseus, oamenii de știință au detectat, recent, un val imens, format din gaze ultra-fierbinți, folosind datele furnizate de către Observatorul Chandra cu raze X al NASA. Diametrul imensei și fascinantei formațiuni gazoase este de 200.000 de ani lumină, fiind, în consecință, de două ori mai mare decât Calea Lactee. Este cel mai mare val de gaze fierbinți descoperit până acum, în Univers. Astronomii ne spun că vârtejul de gaze se rotește necontenit, de miliarde de ani.

c

Valul nou descoperit este un tip de undă Kelvin-Helmholtz, ce se formează atunci când intră în contact două fluide care se mișcă la viteze diferite. Însă valurile de tip Kelvin-Helmholtz au fost observate de obicei la nivelul formațiunilor gazoase din atmosfera terestră sau la nivelul suprafeței Soarelui ori a unor planete gazoase.

Formațiuni Kelvin Helmhotz

Formațiuni Kelvin-Helmhotz

Roiul de galaxii Perseus se află la circa 240 de milioane de ani lumină distanță de noi și are o lungime de 11 milioane de ani lumină, fiind constituit din mai multe galaxii, înconjurate de către un uriaș nor de gaze fierbinți, observabil în domeniul spectral al razelor X.

Bazându-se pe simulările computerizate, echipa de cercetare sugerează că, în urmă cu miliarde de ani, grupul de galaxii menționat dispunea de o regiune centrală de gaz mai „rece” atingând temperaturi de aproximativ 30 de milioane de grade Celsius, fiind înconjurat de către o zonă în care gazele erau de trei ori mai fierbinti.

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencealert.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii