Noutăți

Plăcile tectonice aspiră mai multă apă din oceane decât ne-am fi așteptat. Încă nu știm cu exactitate ce se întâmplă cu aceasta

Mișcările plăcilor tectonice de sub ocean trag de aproximativ trei ori mai multă apă în adâncul pământului decât se credea anterior. Pentru acest studiu, cercetătorii au ascultat zgomote produse de fundul oceanului mai bine de un an de zile, folosind 19 seismografe pasive amplasate în Groapa Marianelor și alte 7 seismografe în zone insulare. Groapa Marianelor e punctul în care placa Oceanului Pacific intră sub placa Marianelor, scufundându-se adânc în mantaua Terrei.

„Știam că zonele de subducție ar putea trage foarte multă apă, dar nu am știut cât de multă. Această cercetare arată că zonele de subducție trag mult mai multă apă în interiorul Pământului decât se credea anterior”, a declarat Chen Cai, doctorat la Universitatea Washington din St. Louis.

Noile observații seismice ne oferă o imagine ceva mai clară în ceea ce privește modul în care placa pacifică se îndoaie aici și asupra modului în care anumite tipuri de rocă transportă apa sub suprafața planetei. Rocile pot capta apa și o pot ține în mai multe feluri. Apa oceanului, aflată chiar deasupra plăcii, intră în scoarța terestră și manta de-a lungul faliilor și zonelor unde plăcile se întâlnesc și se îndoaie, rămânând practic captivă. Când sunt atinse anumite temperaturi și presiuni, apar reacții chimice care forțează apa să treacă într-o forma non-lichidă precum mineralele hidrate. În tot acest timp, placa se tot scufundă în manta, luând și apa captivă cu aceasta.

Studiile anterioare au demonstrat că zonele de subducție, precum Groapa Marianelor, pot transporta apa, dar nu știam cât de multă și cât de departe ajunge. Acum, potrivit celor de la sciencealert.com, oamenii de știința sunt convinși că apa ajunge până la 32 km sub fundul oceanului.Totuși, în ciuda acestei absorbții, nivelul apei este relativ stabil la suprafața planetei, ceea ce înseamnă că apa consumată de planetă se întoarce cumva, și nu rămâne sub scoarța terestră pentru totdeauna. Cercetătorii cred ca apa intrată în zonele de subducție revine sub formă de vapori prin erupții vulcanice.

sursa: https://www.sciencealert.com/earth-swallows-way-more-water-than-we-thought
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Plăcile tectonice aspiră mai multă apă din oceane decât ne-am fi așteptat. Încă nu știm cu exactitate ce se întâmplă cu aceasta

  1. Cu apa nu se intampla nimic, ramane pe loc. Cu Pamantul se intampla ceva si anume creste. Creste in volum si se mai si crapa. Iar asta se intampla rapid nu in milioane de ani.

    Exista o teorie de prin anii treizeci care spune ca Pamantul creste si ca nu exista subductie.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii