Cunoaste lumea

Noutăți

Muntele Everest nu este, din punct de vedere tehnic, cel mai înalt munte de pe Pământ. Ce munte îl detronează cu… câteva sute de metri?

  •  
  •  
  •  

Sir Edmund Percival Hillary a fost un alpinist și explorator neozeelandez, cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a vârfului, care a avut loc în 1953. Everest este considerat drept „cel mai înalt munte din lume” dar, în realitate, nu este. Cel mai înalt munte din lume este, de fapt, Chimborazo – un stratovulcan din Ecuador care face parte din lanțul Munților Ande. Acest lucru se datorează faptului că acesta se află la cel mai îndepărtat punct de centrul Pământului și, prin urmare, cel mai înalt din punct de vedere al distanței față de centrul Pământului.

Potrivit lui Eli Rosenberg, Chimborazo se ridică la 6.248 metri deasupra nivelului mării. Da, este mai mic decât Everest cu 2.600 de metri, însă lucrurile se schimbă atunci când faci măsurătorile din centrul Pământului. Practic, deoarece Pământul nu este plat, acesta se extinde spre ecuator și se aplatizează lângă poli. Acest lucru înseamnă că munții din apropierea ecuatorului sunt mai înalți din punct de vedere tehnic decât cei din alte zone.

Volcán_Chimborazo_-El_Taita_Chimborazo-

Deci cu cât este mai mare Chimborazo? Ei bine, potrivit unui raport, există o diferență de 3,2 km disanță din centrul Pământului în favoarea stratovulcanului din Ecuador, ceea ce înseamnă că acesta ar fi fi mai înalt cu câteva sute de metri decât cunoscutul munte din Himalaya.

Chimborazo este un vulcan inactiv de tip stratovulcan și este cel mai înalt vârf din Ecuador. Ultima sa erupție se crede că a avut loc în primul mileniu din era noastră. În partea de sus, Chimborazo este complet acoperit de ghețari, cu niște brațe la nord-est ale ghețarului care curg până la 4600 m. Ghețarul este sursă de apă pentru populația din provinciile Bolivar și Chimborazo din Ecuador.

sursa: https://www.sciencealert.com/mount-everest-isn-t-really-the-tallest-mountain-earth-science

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii