Noutăți

Pisica este înzestrată cu super-simțuri și super-puteri! Curiozități despre al doilea cel mai îndrăgit animal…

  •  
  •  
  •  

Există mai mult de 500 de milioane de pisici domestice pe Pământ și aproximativ 40 de rase recunoscute. Toată lumea știe că pisicile sunt ființe speciale, care au însușiri greu de egalat în regnul animal. Pe vremea Războiului Rece, angajații ambasadei Olandei la Moscova au observat că cele două pisici siameze care trăiau în incinta reprezentanței diplomatice aveau un comportament bizar. Când ajungeau în unele încăperi se deplasau în anumite locuri (de fiecare dată aceleași), unde mieunau și zgâriau, nervoase, pereții.

f1

Personalul ambasadei s-a gândit că în respectivele locuri ar putea exista șoareci; de aceea au spart zidurile în locurile cu pricina. A fost șocați de ceea ce au găsit: serviciile secrete ruse montaseră dispozitive de ascultare în pereți, care fuseseră detectate, cum-necum, de către curioasele mâțe. Totodată, pisicile sunt extrem de sensibile la vibrațiile scoarței terestre. Se spune că pot anticipa un seism cu 10 minute înainte de a se produce.

g

În „vocabularul” unei pisici există 100 de sunete diferite. Limbajul câinilor este mai sărac,  ei pot lătra sau scheuna în doar 10 moduri. Auzul  unei pisici este mai bun decât al unui câine. Spre deosebire de câini, pisicile nu au suferit modificări prea mari în timpul procesului de domesticire.

j

O pisică poate alerga, pe distanțe scurte, mult mai rapid decât omul, cu o viteză de aproximativ 49 km/h. Datorită forței explozive excepționale pe care o pot dezvolta mușchii săi, o pisică poate efectua salturi  de până la cinci ori mai mari decât propria lungime. O pisică are 230 de oase în corpul său. Un om are 206. Pisica are o astfel de conformație osoasă încât poate pătrunde prin orice deschidere care are dimensiunea capului său.tv

 

În general, pisicile detestă să intre în apă. Blana pisicii nu mai izolează contra frigului, dacă este udă. Cu toate acestea,  există și o rasă căreia îi place… înotul. Este rasa de pisică Van turcească. Această rasă provine din Asia Mică iar blana sa are o textură unică, care îi conferă proprietăți speciale de izolare. Rasa egipteană Mau este, probabil, cea mai veche rasă de pisică din lume. Este atât de veche încât numele său era însuși cuvântul folosit de către vechii egipteni pentru „pisică”.

mau

Fiind animale de pradă, deseori mai active pe timp de noapte, pisicile văd excelent în condiții de lumină foarte slabă și au o vedere periferică superioară. Se pare că pisicile văd iarba în culoarea roșie. Ele nu disting culorile la fel de bine ca și oamenii – aceștia fiind ființe diurne, a căror hrană principală au fost, vreme milioane de ani, fructele și alte vegetale.

h

2/3 din fiecare zi, sunt rezervate somnului, la majoritatea pisicilor. O pisică în vârstă de nouă ani a fost trează, în medie, numai trei ani de viață. Aproape 1/3 din timpul pe care îl petrec fiind treze, pisicile îl dedică igienei proprii. Cât privește localizarea zonelor responsabile de emoții, creierul unei pisici prezintă mai multe similitudini cu un creier uman decât creierul unui câine.

a

Există mai multe pisici care au supraviețuit unor căderi de la peste 20 metri, în principal datorită capacității lor de a cădea întotdeauna în picioare, amortizând șocurile datorită musculaturii lor extrem de puternice și articulațiilor de o flexibilitate ieșită din comun. Un motan, pe nume Andy, deținut de către un senator american, a căzut, în anii ′70, de la etajul 16 al unui bloc de locuințe și totuși… a supraviețuit.

Pisica are șapte vieți!

k

d

m

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.factretriever.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii