Noutăți

Studierea atentă a tablourilor marilor maeștri ar putea permite măsurarea fluctuațiilor nivelului de poluare atmosferică survenite în trecut

Asocierea cel putin surprinzatoare dintre arta si fenomenul terifiant al otravirii aerului releva totusi o realitate la care cercetatorii de astazi fac tot mai frecvente trimiteri.

Un nou studiu sugereaza, în acest sens, ca studierea atenta a tablourilor marilor maestri ar putea permite masurarea fluctuatiilor nivelului de poluare atmosferica survenite în trecut.

Dincolo de dimensiunea estetica, de mesajele si emotiile pe care le transmit, anumite opere de arta pot avea si o valoare stiintifica. De pilda, este cazul unor pânze ale marilor pictori, pe care apar apusuri de soare.

Pentru a ajunge la o asemenea concluzie, oamenii de stiinta au pornit de la analiza unui fenomen particular: eruptiile vulcanice.

Pe parcursul ultimelor cinci secole, mai multi pictori au fost martori ai unor asemenea evenimente de natura vulcanica, unul dintre ei fiind celebrul artist britanic Joseph Mallord William Turner (1775-1851).

Acestea au fost reproduse de Turner în câteva opere, precum cea numita „Didon construind Cartagina” sau „Ascensiunea Imperiului Cartaginez” (1815)…

Citește mai mult: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii