Noutăți

Peștera Vadu Crișului – lumea de basm din măruntaiele stâncii

Pe raza comunei Vadu Crișului (în județul Bihor), în munții Pădurea Craiului, se află o peșteră pe care cerecetătorii au colindat-o și au studiat-o îndelung, datorită abundenței faunei sale. Formațiunea carstică a fost descoperită la începutul secolului trecut. Deși a fost descoperită de atâta vreme, astăzi nu se mai numără printre cele mai cunoscute de către public și vizitate formațiuni carstice din țara noastră.

pv11

Pentru a pătrunde în peșteră, cei trei descoperitori au trebuit să se folosească de dinamită. La scurtă vreme după descoperirea formațiunii carstice, aceasta a fost amenajată pentru vizitare. Pe atunci localitatea făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. La vremea descoperirii sale, caverna era numită, în presă, cea mai frumoasă de pe continent. Între timp au mai fost descoperite o mulțime de peșteri, inclusiv în județul Bihor. Un județ care, de altfel, excelează la acest capitol!

pv66

Peștera se află la o aruncătură de băț de țărmul Crișului Repede, posedă un relief divers și este străbătută de către un râuleț, care în exterior formează o frumoasă cădere de apă. Moluștele și insectele existente în peștera de la Vadu Crișului sunt de mare interes pentru biologi, întrucât prezintă interesante adaptări la viața în mediul subteran, lipsit de lumina Soarelui.

pv2

Fără o protecție corespunzătoare, existența acestor specii poate fi periclitată, prin activitățile turistice. Din fericire, nici în această formațiune carstică accesul publicului nu este permis pe toată lungimea galeriilor subpământene. În interiorul său s-au descoperit oase ale dispărutului urs de cavernă (Ursus spelaeus) iar în momentul de față mamiferele sunt reprezentate, în acest spectaculos ambient carstic, de către lilieci, prezenți în număr mare.

pv8
Din câte se spun, peștera are peste 2600 de metri lungime. Două sectoare de galerie au primit numele celor două universuri situate dincolo de lumea noastră pământeană, respectiv Raiul și Iadul. La scurtă vreme după descoperire, râulețul din interior a primit un nume mitologic, împrumutat din legendele Olimpului. Și anume Styx!

pv77

Dacă bărbații care suferă din dragoste (neîmpărtășită) ar cunoaște una dintre legendele peșterii de la Vadu Crișului, ar da buzna să o viziteze. După cum zice legenda, bărbatului care bea apă din izvorul existent în peșteră i se deschide drumul către sufletul femeii pe care o iubește. În orice caz, cine va bea apă de acolo o va face pe propriul risc și, apropo de riscuri, e posibil ca rețeta de asigurare a succesului în dragoste mai sus pomenită să nu funcționeze. Așa că trebuie să existe și un plan secundar de cucerire a alesei inimii.

La capitolul „mitologie” pot fi amintite și pretinsele efecte curative ale aerului din peștera Vadu Crișului, puse pe seama unei specii fungice (o ciupercă), căreia i-au fost atribuite însușiri antibiotice. Legenda terapeutică circulă de multă vreme nestingherită, numai că nimeni nu i-a dat încă de urmă ciupercii vindecătoare. Sau poate că există un crâmpei de realitate, pitit pe undeva, prin miile de cotloane subterane.

pv4

La jumătatea secolului XX, atât peștera cât și zona în care se află au dobândit statut special, de zone protejate prin lege, datorită elementelor deosebite de floră și faună iar în urmă cu 47 de ani, partea vizitabilă a peșterii a fost electrificată. O vreme, în tulburii ani postdecembriști, peștera a fost lăsată de izbeliște, perioadă în care o parte dintre amenajările din interior s-au degradat ori au fost distruse. Nici mediul carstic nu a scăpat cu totul nevătămat.

pv12

Din fericire, situația aceea nu s-a perpetuat iar în urmă cu peste un deceniu peștera a început să fie administrată iarăși într-un mod adecvat. Faptul că azi nu este prea cunoscută și nu primește un mai mare aflux de oaspeți poate fi explicat și prin insuficienta promovare.  Dar nu e timpul trecut să se facă mai multe în acest sens!

pv3

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.ebihoreanul.ro, wikipedia.org

Imagini: Facebook


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii