Cunoaste lumea

Noutăți

Peștera Scărișoara, al doilea cel mai mare ghețar subteran din lume

 •  
 •  
 •  

Peștera Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România și al doilea cel mai mare ghețar din lume, după cel din Slovacia. Ea este situată pe valea Arieșului Mare la 32 km amonte de Câmpeni. Deși data exactă a descoperirii peșterii nu este cunoscută, prima mențiune a ei datează din 1847.

pestera-scarisoara-8281

Acesta se află la 1.165 metri altitudine, măsoară 750 de metri în lungime și 110 de metri în adâncime. Ghețarul are o vechime de aproximativ 4.000 de ani, cu o suprafață de 5.500 de metri pătrați, 80.000 de metri cubi în volum. În timpul verii, temperatura ajunge la 1 ° C și gheața începe să se topească, dar în timpul iernii câțiva centimetri de gheață se adaugă înapoi la partea de sus a ghețarului. Cel mai vechi strat de gheață se află în partea de jos – în vârstă de peste 4000 de ani.

Povești locale susțin că Scărișoara a fost locuit de un dragon vechi, cunoscut de localnici ca Șolomăț. La fiecare An Nou, în Ajun, o fecioară era răpită de dragon și ascunsă în palatul său de gheață din interiorul peșterii.

O altă credință populară spune că în spatele formațiunii numite „La Brazi”, au existat două bazine de apă cu puteri miraculoase; oricine a îngenuncheat în fața lor și și-a pus o dorință, aceasta i se îndeplinea după ce persoana lua o gură de apă și atâta timp cât dorința rămânea secretă.

 Scărișoara.Cave.640.1139

703bed61742bcdcfd80675d99968bdcd (1)

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu

Sursa: wikipedia.org, http://www.thousandwonders.net/, www.romania-redescoperita.ro

Sursa foto: http://www.thousandwonders.net/www.pensiuniapuseni.com, www.pinterest.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

4 Comments on Peștera Scărișoara, al doilea cel mai mare ghețar subteran din lume

 1. „geneza pare să fi avut loc în timpul Jurasicului Superior, când curenții reci au înghețat treptat apa râului subteran într-un ghețar”…
  „Ghețarul are o vechime de aproximativ 4.000 de ani”…
  Jurasicul de acum 4000 de ani! :))

 2. http://www.placestoseeinyourlifetime.com/top-10-ice-caves-in-the-world-5023/

  Scărișoara nu apare în primele 10 din lume. De unde a 2-a?

  • Daniel Roxin // 29 august 2016 at 22:54 // Răspunde

   Si zici dta ca daca un site oarecare in limba engleza are un clasament fara Scarisoara, sigur ala e adevarat? Mai documenteaza-te!

 3. Turistii care merg acolo au parte nde o mare pacaleala. Amenajarea e absolut jalnica si in toata pestera aia (care nici nu e asa mare ca altele) exista doar un singur bec mic amarat. Toti cu care am fost orbecaiau pe acolo pe puntile de mers care se indoaie sub pasii turistului. Pozele din articol sunt facute in conditii care in mod current nu exista acolo. Si spun toiate astea caci acolo am fost de curand. Si am mai si platit bani (nu conteaza cati) pentru asta. Daca vrei sa faci turism atunci folosesti banul primit de la fraieri ce vin sa o viziteze nestiind ce vor gasi acolo si amenajezi asa cum trebuie acest loc de vizitare turistica. Dar..cei care administreaza aceasta pestera sunt preocupati de altele si asta se vede inca de cand cobori scarile spre pestera. Comparati-o cu pestera Ursilor (spre exemplu) si veti intelege ce scriu.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii