Noutăți

Perfida înțelepciune a toleranței la omul unidimensional

Constatăm, cu mirare, că trăim sub dictatură unei singure păreri, aceea care nu suportă contrariul, exact ca în communism. De ce? Din cauza puterii conferite omului unidimensional.

Acesta nu-i o noutate pe pământ, el există de multe multe secole. Omul unidimensional este cel care nu recunoaște niciodată opinia contrară, partea opusă, ceea ce duce întotdeauna și invariabil la dictatură.

Iisus vorbea despre acceptarea contrariilor: să fii fierbinte sau rece, căci dacă ești caldicel, eu te vărs din gura mea! Organismul respinge ceea ce corpul sau sufletul nu poate asimila, ceea ce are un caracter distructiv.

„Căldicelul” reprezintă unidimensionalul violent. Neagă contrariile, dar tocmai din cauza asta este sfâșiat de contrarii, din cauza asta devine violent!

Unidimensionalitatea este perfidă, având o „înțelepciune” vicleană, subtilă, fiind însă incapabilă de a unifica contrariile, unificare din care rezultă, de fapt, pacea.

Adevărată „toleranță” se află în pilda lui Iisus, când el n-a vrut să distrugă neghina înainte de recoltă, ca să nu distrugă recolta! Adică plinul înseamnă de fapt finalitatea plinului, iar scopul lui Iisus era plinul, care rezultă din „toleranța” față de partea adversă!

„Tolerantul” ideologic nu are un astfel de scop, din cauza asta este discriminatoriu. E un „înțelept” viclean tolerantul, pentru că el este intolerant în sine!

Problema neghinei este, de fapt, problema contrariilor, la fel ca în pildă cu „fierbinte – rece”. Pildele lui Iisus, cele care privesc contrariile, se regăsesc și în cuvintele sale: „Am venit să adun”. Adică să unifice, unificarea făcându-se prin mântuire, prin reunificarea creației cu necreatul.

Iisus este unificatorul din om. În creație, cine nu se unifică cu El, se împrăștie. Dar El unifică fără eliminarea contrariilor! Omul hristic trebuie să fie ca El în inima sa.

NAGY ATTILA-MIHAI

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii