Cunoaste lumea

Noutăți

Originea vinului fiert

  •  
  •  
  •  

Prima înregistrare a vinului condimentat și încălzit poate fi găsită în piesa Curculio a lui Plautus, scrisă în secolul al II-lea î.Hr.

Romanii au călătorit prin Europa, cucerind o mare parte din ea și făcând comerț cu restul.

Legiunile au adus vin și viticultura cu ele până pe râurile Rin și Dunăre și până la granița cu Scoția, împreună cu rețetele lor.

The Forme of Cury, o carte medievală engleză de gătit din 1390, care menționa vinul fiert, spune: „Pur fait Ypocras…” măcinând împreună scorțișoară, ghimbir, galangal, cuișoare, piper lung, nucșoară, maghiran, cardamom, și boabe de paradis („spykenard de Spayn”, rozmarinul poate fi înlocuit). Acesta este amestecat cu vin roșu și zahăr.

Vinul fiert, cunoscut și sub denumirea de vin condimentat, este o băutură alcoolică făcută de obicei cu vin roșu, împreună cu diverse mirodenii și, uneori, stafide, servite calde sau calde.

Este o băutură tradițională în timpul iernii, în special în preajma Crăciunului. De obicei este servit la piețele de Crăciun din Europa, în primul rând în Germania.

Există versiuni non-alcoolice ale acestuia. Vinul fiert cu vodcă poate fi găsit în piețele de Crăciun din Polonia, unde vinul fiert este folosit în mod obișnuit ca amestec.

În Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, kuhano vino/kuvano vino/кувано вино („vin gătit”), este făcut din vin roșu sau alb și diverse combinații de nucșoară, cuișoare, scorțișoară, anason zahăr/miere sau coajă de portocală, adesea servite cu felii de portocală sau lămâie.

În sudul și sud-estul Braziliei, unde trăiesc un număr mare de oameni de origine europeană, se numește vinho quente sau quentão, din aceeași băutură portugheză.

Se face de obicei cu vin roșu, batoane de scorțișoară și cuișoare. Cachaça poate fi adăugată pentru a crește conținutul de alcool. Este servit ca parte a Festa Junina, sărbătorită în timpul iernii.

În Bulgaria, se numește greyano vino („vin încălzit”) și constă din vin roșu, miere și piper. Uneori pot fi adăugate mere sau citrice, cum ar fi lămâia sau portocalele.

În Chile, se numește candola în sud și vino navega’o în nord.

Navega’o este o băutură fierbinte făcută din vin roșu, coji de portocală, batoane de scorțișoară, cuișoare și zahăr. Deși este considerată o băutură din sudul Chile, este servită în toată țara.

Mulți oameni o consideră o băutură de iarnă. Ajunul Sfântului Ioan (tradiția spaniolă care l-a înlocuit pe Wetripantru, Revelionul Mapuche care coincide cu solstițiul de iarnă în emisfera sudică) este un moment bun pentru a bea navega.

În Republica Cehă, vinul fiert se numește svařené víno („vin fiert”), colocvial svařák.

În Slovacia, vinul fiert se numește varené víno („vin fiert”) și este de obicei servit în perioada Crăciunului.

În Franța, vin chaud („vin fierbinte”) constă de obicei din vin roșu amestecat cu miere, scorțișoară și portocale. Nu trebuie să fie prea dulce. Băutură remarcată în Alpi pentru sporturile de iarnă.

În Ungaria, forralt bor („vin fiert”) este de obicei făcut din popularul Egri Bikavér din țară și condimentat cu scorțișoară, zahăr și cuișoare. Uneori se adaugă Amaretto pentru un plus de gust.

În Italia, vinul fiert este tipic în partea de nord a țării și se numește vin brulé (din francezul vin brûlé, „vin ars”, deși expresia nu este folosită în Franța).

În Letonia, se numește karstvīns („vin fierbinte”). Când nu mai are vin, se prepară folosind suc de struguri (sau coacăze) și Balsam Negru de Riga.

În Lituania, se numește glintveinas sau karštas vynas („vin fierbinte”).

În România, vin fiert se face de obicei cu scorțișoară, zahăr și portocale. Vinul roșu este cel mai comun tip, dar se foloseste și vinul alb.

În Moldova vin fiert se face din vin roșu cu piper negru și miere.

În Țările de Jos și Belgia, băutura este cunoscută sub numele de bisschopswijn („vinul episcopului”). Bisschopswijn este beat în timpul sărbătorilor Sinterklaas.

În Macedonia de Nord, se numește vareno vino (macedoneană: варено вино, „vin fiert”) sau greeno vino și este de obicei servit toamna târziu sau iarna.

Este făcut din vin roșu, de obicei din regiunea Tikvešh, combinat cu scorțișoară și zahăr sau miere. Vinul, încălzit în combinație cu piper, este folosit ca remediu popular pentru răceală și gripă.

În Polonia, grzane wino („vin încălzit”) sau grzaniec în dialectul montanesc, este foarte asemănător cu varianta cehă, mai ales în regiunile sudice.

Există, de asemenea, o metodă similară pentru prepararea berii fierte, sau grzane piwo, care este populară în rândul berilor belgiene datorită aromei dulci a acelui tip de bere, care folosește aceleași condimente ca și vinul fiert și este încălzită.

Vinul fiert cu vodcă poate fi găsit în piețele poloneze de Crăciun, unde vinul fiert este folosit ca amestec.

În Portugalia, în principal în provinciile Douro și Minho, se numește vinho quente și se face cu vin de Madeira și vin de porto, în regiunea Porto Porto Quente este mai popular.

În Rusia și Ucraina, (Glintvein) este o băutură populară în timpul iernii și are aceeași rețetă ca și Glühwein-ul german.

În plus, băutura tradițională rusă de iarnă pe bază de plante sbiten, deși de obicei o tizană fără alcool făcută cu apă fierbinte, poate fi făcută și cu vin roșu, înlocuind o parte sau toată apa.

În Geneva, Elveția, vin chaud este consumat în timpul festivităților din jurul L’Escalade.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii