Noutăți

Pentru a construi Marea Piramidă din Giza, egiptenii au deviat cursul Nilului. Cel puțin asta susține o echipă de arheologi. Ce dovezi au?

Cum a reușit o societate a epocii bronzului, cu puține resurse tehnologice, să construiască Marea Piramidă a Egiptului din Giza, a fost și probabil că va rămâne unul dintre cele mai mari enigme ale lumii antice. Totuși, o echipă de arheologi au descoperit o dovadă fascinantă care arată că egiptenii au transportat blocuri de 2½ tone de calcar și granit de la 500 de mile depărtare pentru a construi mormântul Faraonului Khufu în jurul anului 2600 î.Hr. Potrivit celor de la Daily Mail, materialul arheologic detaliat arată că mii de muncitori au transportat 170 000 de tone de calcar de-a lungul Nilului în bărci de lemn ținute împreună cu frânghii, printr-un sistem special de canale, până la un port interior, la doar câțiva metri de baza piramidei.

Un papirus antic găsit în portul Wadi Al-Jarf, a dat o nouă perspectivă asupra bărcilor și rolului pe care acestea l-au jucat în construcția piramidei. Scris de Merer, un supraveghetor responsabil de o echipă de 40 de muncitori, descrie în detaliu modul în care pietrele de calcar au fost expediate în aval de Tura spre Giza. În jurnalul său, Merer descrie, de asemenea, modul în care echipajul său a fost implicat în transformarea peisajului, creând diguri uriașe pentru a devia apa din Nil spre locul unde avea să fie construită piramida. Mai mult decât atât, acum, arheologul Mark Lehner, expert în domeniu, a descoperit dovezi ale căilor navigabile pierdute sub platoul din Giza.

“Am descoperit deja rămășițele bazinul central al canalului, despre care credem că a fost zona principală de livrare de la poalele Platoului Giza. Desigur, investigațiile sunt încă în desfășurare, însă cu siguranța suntem pe drumul cel bun în elucidarea unuia dintre cele mai mari mistere din toate timpurile”, a declarat Mark Lehner.

Egyptologist Mark Lehner

Merer papyrus

sursa: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4913550/How-Great-Pyramid-Giza-built.html

traducere și adaptare; Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Pentru a construi Marea Piramidă din Giza, egiptenii au deviat cursul Nilului. Cel puțin asta susține o echipă de arheologi. Ce dovezi au?

 1. cetățeanul tulburat // 27 septembrie 2017 at 18:13 // Răspunde

  Papirusul ăla a fluturat în vânt 300 de mii de ani să-l găsească un bandit să prostească masele…
  Daily Mail o caricatură fake news media global network
  Cei ce au construit piramidele sigur nu se numeau egipteni, tot ce ni se povestește e o mare minciună! Khufu-ritu nu a existat pe planeta asta.

 2. Intradevar cam pe la 2600 B.C. au fost construite piramidele de la Gizeh, asa mi-a dat si mie la calcule dar, in schimb, abureala de la Daily Mail cu digurile si canalele uriase ma face sa rad rau de tot. Asta e pentru copii de clasa a cincea, bietii de ei!

  Mai copii! Delta Nilului la vremea de 2600 B.C. nu prea exista, ci era un mare golf, asa cum nici Delta Dunarii nu exista, asa cum nici laguna venetiana nu exista, asa cum nici Olanda (ca sol) nu exista, etc. Marii constructori egipteni pur si simplu nu aveau nevoie sa sape niciun canal sau vreun dig, era apa preadinbelsug pana in buza platoului.

  Repet si n-am sa obosesc niciodata: nivelul oceanului planetar scade continuu, uneori mai repede alteori mai incet.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii