-->

Noutăți

Păsările pot VEDEA câmpurile magnetice ale pământului, iar acum știm cum este posibil acest lucru

Misterul din spatele modului în care păsările se orientează după câmpul magnetic al Pământului a fost descifrat. Potrivit cercetărilor nu fierul din ciocul păsărilor le oferă acestora o busolă magnetică, ci o proteină din ochii lor, care le permite să “vadă” câmpurile magnetice. Aceste constatări ne sunt furnizate de două studii independente.

Proteina oculară se numește Cry4 și face parte dintr-o clasă de proteine numite criptochromi, fotoreceptori sensibili la lumina albastră, găsiți atât în plante cât și în animale. Aceste proteine joacă un rol important în reglarea ritmurilor circadiene. Știm astăzi că păsările pot să simtă câmpuri magnetice numai dacă sunt disponibile anumite lungimi de undă de lumină. Studiile au arătat că magnetorecepția aviară pare dependentă de lumina albastră.

Acest lucru pare să confirme faptul că mecanismul este unul vizual, bazat pe criptochromii, care pot detecta câmpurile datorită coerenței cuantice. Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au măsurat exprimarea genetică a trei criptochromi, Cry1, Cry2 și Cry4 din creierul, mușchii și ochii unor porumbei. Ei au descoperit că, așa cum era de așteptat, Cry1 și Cry2 fluctuau zilnic, însă Cry4 avea niveluri constante, făcându-l cel mai probabil candidatul ideal pentru magnetorecepție.

Această constatare a fost susținută și de un alt studiu realizat de Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, Germania. Și acești cercetători au descoperit faptul că în timp ce nivelurile de Cry1a, Cry1b și Cry2 au o oscilație care depinde de momentul zilei, Cry4 are valori constante. De asemenea au mai observat faptul că Cry4 este grupat într-o regiune a retinei care primește o mulțime de lumină, ceea ce are sens pentru magnetorecepția dependentă de lumină.

Dovezile sunt puternice, dar nu sunt definitive, urmând să se realizeze studii suplimentare pentru deslușirea totală a misterului din jurul magnetorecepției.

sursa: https://www.sciencealert.com/birds-see-magnetic-fields-cryptochrome-cry4-photoreceptor-2018
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii