Corcodușul – primul copac înflorit al primăverii
Corcodușul este un arbore ornamental popular pentru grădină și amenajări, cultivat pentru înflorirea sa foarte timpurie.
Au fost dezvoltate numeroase soiuri, multe dintre ele selectate pentru frunzișul violet.
Soiul „Nigra” cu frunziș negru și flori roz, a câștigat Premiul Royal Horticultural Society pentru meritul în grădină.
Aceste forme de frunze violet au și fructe violet închis, care fac o dulceață atractivă, intens colorată. Pot avea flori albe sau roz.
Soiul „Thundercloud” are frunziș roșu aprins care devine violet. Alții, cum ar fi „Lindsayae”, au frunziș verde.
Unele tipuri de corcoduș cu frunze violet sunt folosite pentru bonsai și alte forme de sculptură vie.
Corcodușul cultivat poat avea fructe, frunze și flori în mai multe culori. Unele soiuri au fructe dulci care pot fi consumate proaspete, în timp ce altele sunt acre și mai bune pentru a face dulceață.
Corcodușele sunt un ingredient cheie în bucătăria georgiană, unde sunt folosite pentru a produce sosul tkemali, precum și o serie de mâncăruri populare, cum ar fi supa kharcho și tocană chakapuli.
Este un arbore popular în România, unde fructele sale sunt folosite pentru acrire de supe când sunt imature. Când sunt coapte sunt recomandate pentru prăjituri, dulcețuri sau siropuri datorită conținutului ridicat de zahăr.
Corcodușul este originar din sud-estul Europei și din sud-vestul Asiei. Este naturalizat dispersat în Franța continentală.
Corcodușul roșu a fost listat ca unul dintre cele 38 de plante folosite la prepararea florilor Bach, un tip de medicină alternativă promovată pentru efectul său asupra sănătății.
Cu toate acestea, potrivit Cancer Research UK, „nu există dovezi științifice care să arate că remediile cu flori pot controla, vindeca sau preveni orice tip de boală, inclusiv cancerul”.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu