AIM radionica curs online

Noutăți

Părintele internetului tocmai lucrează la o alternativă a acestuia, dezamăgit de modul în care creația sa a evoluat

Bazele internetului actual sau World Wide Web au fost puse în urmă cu aproximativ trei decenii de câțiva cercetători de la mai multe centrele universitare din Statele Unite. Nu a durat foarte mult timp până când proiectul respectiv a evoluat într-o rețea globală formată din miliarde de dispozitive interconectate. Unul dintre cei care au pus bazele acestei inițiative și care este în continuare implicat în evoluția tehnologiilor online este Tim Berners Lee.

Sir Tim Berners-Lee a creat World Wide Web, dar crede că internetul a eșuat și în loc să servească omenirea, îi creează mai mult rău, de aceea susține că în câțiva ani vom „migra” către noul său proiect, un altfel de internet, denumit Solid. „Vreau să redirecționez internetul către viziunea mea originală. Solid modifică modelul actual în care utilizatorii trebuie să predea datele personale către giganți digitali în schimbul unei informații. După cum am descoperit cu toții, acest lucru nu a fost și nu este în interesul nostru”, a notat Berners-Lee într-o scrisoare deschisă.

Conform acestuia, Solid vă va permite să vă controlați personal datele pe care le afișați. Este construit folosind webul existent, dar le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege unde sunt stocate datele, cine le poate accesa și ce aplicații au voie să le utilizeze. Informațiile stocate sunt deținute de proprietar și aceste fotografii, comentarii, contacte, evenimente din calendar, locuri vizitate etc, vor putea fi șterse printr-un singur click de pe întreaga rețea, mai promite dezvoltatorul.

Nu este încă dat un termen pentru apariția Solid; în prezent întreaga infrastructură fiind în teste. Dacă omenirea va renunța la modul actual și comod de accesare a internetului și la rețelele sociale în care cei mai mulți dintre noi își pierd câteva ore bune zilnic, rămâne de văzut. Cert este că în ultimul timp există un interes mult mai ridicat pentru protejarea datelor personale pe internet.

Din anul 1994, Tim Berners-Lee este directorul World Wide Web Consortium (W3C), care dezvoltă tehnologii interoperabile pentru a dezvolta Web-ul la adevăratul potențial și directorul Fundației Mondiale Wide Web, care a fost lansată în 2009 pentru a promova potențialul Web în beneficiul omenirii. În anul 1999, revista Time l-a numit pe sir Berners-Lee unul dintre cei mai importanți oameni ai secolului 20.

sursa: https://www.stuff.co.nz/technology/107587496/The-father-of-the-internet-just-created-a-Solid-alternative-Heres-how-it-works
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii