Noutăți

Parcul Național Banff – o splendoare înveșmântată în păduri de conifere și încununată de vârfuri veșnic înzăpezite

  •  
  •  
  •  

Îndepărtata Canadă este una dintre acele zone ale Terrei care mai cuprinde încă pământuri pe care urmele omului nu se întipăresc prea des. Sau poate chiar pământuri unde nici măcar n-a călcat picior de om! Pentru românul obișnuit, Canada nu-i tocmai una dintre cele mai accesibile țări, dar chiar și așa ne putem încânta sufletele cu incredibilele priveliști ale naturii sălbatice din „țara arțarilor”.

bn-2

Parcul Național Banff este primul întemeiat, dintre cele existente în Canada. A fost înființat în anii ′80 ai secolului XIX și acoperă peste 6600 de kilometri pătrați. Peisajele sale te copleșesc cu frumusețea lor și cuprind vaste păduri de conifere, munți falnici și uimitori ghețari.

La rândul său, orașul Banff este o destinație apreciată de către turiști. Prezența milioanelor de vizitatori a fost un lucru care n-a rămas fără consecințe asupra mediului ambiant, astfel că, la un moment dat, a fost necesar să fie luate măsuri de conservare a naturii. De pildă, în orașul Banff se pot stabili, pe termen lung, doar cei care lucrează pentru unul dintre angajatorii locali.

bnf

Arheologii au descoperit urme ale prezenței omului la Vermilion Lakes, ce datează de acum 12.000 de ani. Populațiile băștinașe, aparținând grupurilor etnice Siksika, Peigans, Kootenay ori Tsu T’ina au stăpânit regiunea cu milenii înainte de-a ajunge acolo europenii, îndeletnicindu-se cu vânătoarea. Spre finele secolului XIX a fost construită o cale ferată care străbate Munții Stâncoși ai Canadei.

K rockies

Parcul Național Banff din Canada este caracterizat de un climat subarctic. În acesta sunt incluse trei ecoregiuni, alpină, subalpină și montană. La o altitudine mai joasă, codrii sunt alcătuiți cu precădere din pini iar în zonele mai înalte predomină molizii. Dintr-o asemenea minunată sălbăticie subarctică nu lipsesc mamiferele ierbivore, precum elanii, cerbii și muflonii. Iar dacă ierbivorele prosperă și-s prezente în număr mare, le merge excelent și carnivorelor – lupii, pumele și urșii grizzly, aceștia fiind cei mai puternici și fioroși prădători ai regiunii.

bn-4

Tomi Tohăneanu

Sursă imagini 1, 2: www.buzzfeed.com

Sursa imagine 3: globeguide.ca

Sursa imagine 4: www.banff.ca

Sursa imagine 5: animalia-life.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii