Noutăți

Originea elementelor chimice care alcătuiesc corpul uman. De ce știința crede că suntem „praf de stele”

Omul adult este format din 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 atomi, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt de hidrogen, elementul cel mai frecvent întâlnit în Univers, produs, conform științei, de Big Bang acum 13,8 miliarde de ani. Restul atomilor au fost creați de stelele care au explodat acum miliarde de ani și un număr mai mic, de razelor cosmice, radiațiile de energie care provin în cea mai mare parte din afara Sistemului Solar.

Așa cum a spus odată astronomul Carl Sagan, azotul din ADN-ul nostru, calciul din dinți, fierul din sângele nostru, carbonul din plăcintele noastre cu mere au fost produse în interioarele unor stele. Suntem făcuți din „praf de stele”.

Pentru a înțelege mai bine de unde provine fiecare ingredient din care suntem alcătuiți, Jennifer A. Johnson, astronom la Universitatea de Stat din Ohio, a realizat un nou tabel periodic cu locul de proveniență a elementelor chimice. De la Big Bang, la fuzionarea stelelor neutronice, explozia stelelor masive, moartea stelelor cu masă mică sau explozia stelelor pitice albe, toate se regăsesc aici.

solar-system-periodic-head_1024

Elemente mai ciudate precum bor (B) și beriliu (Be), precum și izotopii de litiu (Li) au o origine deosebită deoarece sunt rezultatul unor raze cosmice care trec prin galaxia noastră. Marea majoritate a acestor raze cosmice provin din afara Sistemului Solar și, uneori, chiar și din afara Caii Lactee, iar atunci când acestea se ciocnesc cu anumiți atomi, dau naștere unor elemente noi.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Originea elementelor chimice care alcătuiesc corpul uman. De ce știința crede că suntem „praf de stele”

  1. Or fi luat aseara una peste cap si or fi schimbat macazul…Ceea ce se intimpla in univers este diferit fata de ceea ce se intimpla in reactoare.In univers nu te forteaza nimeni…Da-le frate si un plug… :))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii