Noutăți

Omul n-a mai ajuns pe Lună de 44 de ani. Tu știi cine a fost ULTIMUL pământean care a călcat pe solul selenar?

 •  
 •  
 •  

Când erau întrebați „ce vrei să te faci, când vei fi mare?”, copiii de acum trei decenii spuneau poate ceva mai des decât puștii de astăzi că vor să devină cosmonauți, să ajungă pe Lună. Tendința s-a accentuat mai ales după ce a ajuns în spațiu Dumitru Prunariu. Astăzi, amintirea primilor pași făcuți de om pe Lună deja s-a cam estompat.

Se realizează SF-uri costisitoare despre aventuri intergalactice și călătorii incredibile prin spațio-timp, dar au trecut mai mult de patru decenii de când nu s-a mai imprimat o urmă de om în colbul de pe Selena. Cine a fost acel ultim astronaut?

5

Ultimul om care a călcat pe Lună este Eugene Cernan, fost militar american care a împlinit în martie 82 de ani. El a avut privilegiul de a ajunge în proximitatea satelitului natural al Terrei în două rânduri, atât cu Apollo 10, cât și cu Apollo 17. Primul său zbor în spațiu a fost ocazionat de către misiunea Gemini 9, care a avut o agendă extrem de ambițioasă.

Cernan s-a numărat printre aceia care au realizat primele escapade în afara unei nave spațiale, ceea ce l-a solicitat extrem de mult, deoarece nava nu fusese prevăzută, din proiectare, cu facilități corespunzătoare pentru acțiuni efectuate în exteriorul său. Lipsea experiența. Deși extenuat din cale afară, Cernan s-a achitat de cea mai mare parte dintre sarcini, furnizând informații extrem de valoroase pentru viitoarele misiuni.

3

În decembrie 1972, Cernan și colegul său, Harrison Schmitt au părăsit nava spațială (Apollo 17), aterizând în siguranță pe Lună, cu vehiculul „Challenger”, pentru a efectua trei incursiuni pe aceste meleaguri pe care doar o duzină de pământeni au avut șansa de-a ajunge. La o durată totală de peste 22 de ore, avea să fie cea mai lungă activitate extravehiculară efectuată într-o singură misiune spațială. În același timp, Ron Evans, conducătorul modulului de comandă, avea să petreacă un timp record pe orbita lunară. În răstimpul petrecut pe Lună, cei doi astronauți au parcurs mai mult de 35 de kilometri, cu ajutorul roverului, colectând fragmente de rocă.

2

Cu acest mijloc de transport, Cernan a atins viteza de 18 km/h, un record de viteză la nivelul suprafeței selenare. Cernan a fost ultimul care a intrat în vehiculul spațial ce avea să părăsească suprafața Lunii. Avea să fie ultimul om care a călcat pe Lună. De atunci, din decembrie 1972, și până azi, nu a mai ajuns nimeni acolo. Cel puțin aceasta-i varianta oficială!

În lucrarea sa autobiografică, „The Last Man on the Moon”, Cernan povestește că, înainte de a pleca, a scris pe suprafața selenară inițialele numelui fiicei sale. La data de 19 decembrie 1972, Cernan și colegii săi s-au înapoiat pe Terra, capsula spațială fiind culeasă din apele Pacificului de către un portavion al US Navy. Iată că în curând se vor împlini 44 de ani de când ultimul astronaut a pășit pe solul selenar. În 1976, Cernan a plecat de la NASA, spunând că de vreme ce a ajuns pe Lună iar astfel de expediții nu vor mai avea loc, nicio altă misiune încredințată n-ar mai fi satisfăcătoare pentru el.

1

Mai recent, Cernan afirma că Apollo 17 nu este un sfârșit, că este doar începutul unei noi etape din existența umanității. A mai spus că oamenii nu se vor limita doar să se întoarcă pe Lună (după atâta amar de vreme, am putea spune noi), ci vor ajunge și pe Marte, poate chiar în prima parte a acestui secol. Vom trăi și vom vedea… inclusiv „planeta roșie”. Dacă nu noi, măcar urmașii noștri!

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.space.com, wikipedia.org

Imagini: alchetron.com, www.space.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Omul n-a mai ajuns pe Lună de 44 de ani. Tu știi cine a fost ULTIMUL pământean care a călcat pe solul selenar?

 1. Bună întrebare…
  dar una şi mai tare ar fi : „A fost omul vreodată pe Lună” ? Urmăriţi aceste declaraţii ale celor 5 consilieri ai preşedintelui Nikson din 1969 : Rumsfeld, Helms(CIA), Kissinger, Eagleburger, gen. Alexandre Haig…

  https://www.youtube.com/watch?v=NXhhXGJP_kE

  Celebrul regizor Stanley Kubrick, în paralel cu realizarea capodoperei sale ”Odiseea spaţială 2001” între 1964-1968, a regizat aselenizările Apollo într-un studio de lângă Londra! Excepţionale pt. acea vreme, analizate ulterior farsele sunt INDUBITABILE ! Marcat de remuşcările pactului cu diavolul, Kubrick a fost ameninţat permanent timp de 30 de ani să-şi ţină gura, apoi omorât în 1999(din cauza unui alt film incomod pt. putere unde releva ritualurile iniţiatice şi deraierile sexuale ale unor grupuri de potentaţi), dar reuşind să trimită publicului prin filmele sale ADEVĂRUL CODIFICAT, mai ales prin Shining(1980) şi Wag the Dog ! Vizionaţi-le atent şi veţi observa o puzderie de „coincidenţe” şi aluzii, unele fine, altele directe ! Şi filmul Capricorn One(1978) a abordat cu curaj tema înşelătoriei !
  De remarcat: refuzul constant al NASA de a oferi dovezile publicului, apoi „pierderea” inexplicabilă a 13.000 piese-dovezi palpabile, echipajul lui Armstrong(care a refuzat sute de invitaţii şi interviuri, unele chiar contra unor sume imense, refuză titlul de doctor honoris causa, toate astea fără a oferi vreo explicaţie plauzibilă, iar în puţinele apariţii acceptate e foarte evaziv) al Apollo 11 ŞI-A DAT CIUDAT DEMISIA la scurt timp după „aselenizare”…

 2. cetățeanul tulburat // 18 noiembrie 2016 at 2:58 // Răspunde

  Omul când a fost pe lună… nu a fost singur acolo, mai erau și alte entități prin preajmă…șefii ălora care au avut privilegiul să facă un big step for mankind i-au povestit să nu facă pași greșiți să arunce în aer planeta care e ținută în întuneric sub semnul crucii și a dogmei. Trăim intr-o mare minciună, toată gașca trebuie să își consume viața pe această planetă muncind din greu pentru a plăti energia care ne-o fabrică ei elita, niște gunoaie ordinare, au creat scula de control a umanității numită ban și-au creat toate pârghiile de control și ei cred că suntem ai lor din generație în generație..iar noi care suntem majoritari ne lăsăm umiliți ca fraierii…

 3. Concluzie:
  STAHANOV crede ca omul nu a ajuns pe luna.
  Cetățeanul tulburat crede ca omul a ajuns acolo si chiar a intalnit alte creaturi/entitati.
  Oare exista o alta extrema a acestor conspiratii?!
  In mod sigur doar o varianta este corecta si nu ambele asa ca doar unul dintre ei are dreptate!
  Mai bine as propune un vot sa vedem cine obtine mai multe!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii