Cunoaste lumea

Noutăți

Descoperire de ultimă oră: cea mai veche fosilă a omului modern, din afara Africii! Homo sapiens a plecat din Africa cu mult mai devreme decât se estima

  •  
  •  
  •  

O echipă de cercetare internațională, formată din oameni de știință de la Universitatea din New York, Universitatea din Tel Aviv și Universitatea Binghamton a reușit să descopere cea mai veche fosilă provenită de la un om de tip modern, dintre fosilele găsite, până acum, în afara Africii (continentul pe care au apărut primii Homo sapiens, conform teoriei acceptate de către majoritatea cercetătorilor). Recenta descoperire sugerează că primii oameni moderni au părăsit Africa cu 50.000 de ani mai devreme față de estimarea anterioară.

În afară de dovedirea unei migrații mai timpurii a oamenilor moderni din Africa spre alte teritorii și continente, recenta descoperire mai indică și faptul că strămoșii noștri – primii oameni moderni – au avut la dispoziție mai mult timp spre a interacționa cu alte grupuri umane arhaice, având loc schimburi ample, pe plan biologic, dar și cultural, arată prof. Rolf Quam de la Binghamton University.

mandibula

pestera Misliya

Pestera Misliya

Fosila constă într-un fragment mandibulă la care sunt atașați câțiva dinți, fiind găsită în peștera Misliya din Israel, aceasta fiind una dintre cele câteva formațiuni carstice de pe muntele Carmel care conțin urme rămase de la oamenii ce au trăit în preistorie. În urma aplicării tehnicilor de datare asupra fragmentului osos, a reieșit că vârsta acestuia este de 175.000-200.000 de ani. Aceasta înseamnă că migrarea oamenilor moderni din Africa a avut loc cu 50.000 de ani mai devreme, comparativ cu ceea ce se credea până acum. În urma examinării fragmentului de maxilar găsit, a reieșit că deși prezintă importante caracteristici existente la oamenii moderni, unele însușiri sunt specifice și omului de Neanderthal.

reconstructie

muntele Carmel

Dovezile arheologice arată că oamenii care au locuit cu 175.000-200.000 de ani în urmă în peștera Misliya erau capabili să vâneze specii mari de animale, foloseau focul în activitățile lor și își confecționau unelte de piatră specifice Paleoliticului Mijlociu, similare acelora pe care le utilizau cei mai vechi oameni moderni din Africa.

Orientul Mijlociu a reprezentat un coridor important de migrație a homininilor în Pleistocen (epocă ce a început acum 2.588.000 de ani și s-a terminat acum 11,700 de ani). În Orientul Mijlociu oamenii primitivi ce părăsiseră Africa s-au împărțit în două grupuri: unii s-au îndreptat către Europa, ceilalți către Asia.

Descoperirile din peștera Misliya (Muntele Carmel) se află în concordanță cu studiile din domeniul ADN-ului, ce indică faptul că oamenii moderni (Homo sapiens) au migrat din Africa mai devreme decât se aprecia până de curând, mai exact în urmă cu 220.000 de ani. În Asia s-au descoperit, recent, fosile ce sugerează același lucru.

Printre cele mai vechi fosile de Homo sapiens descoperite în Europa se numără acelea găsite la Anina, în România anului 2002, având o vechime de circa 40.000 de ani. La examinarea acestor rămășițe a rezultat și o componentă de ADN, cu pondere redusă, provenită de la omul de Neanderthal.

fosila

Africa si Orientul Mijlociu

primitivi

Surse: www.sciencedaily.com, www.sciencealert.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Descoperire de ultimă oră: cea mai veche fosilă a omului modern, din afara Africii! Homo sapiens a plecat din Africa cu mult mai devreme decât se estima

  1. Teoria lui Darwin este o doctrina ideologica nu o teorie stiintifica. Nu intamplator a aparut odata cu manifestul comunist al lui Marx. Ambele texte batjocoresc umanitatea.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii