Noutăți

Oamenii de știința au găsit o nouă clasă de antibiotice în sol

Era medicală modernă a început atunci când un om de știință britanic pe nume Alexander Fleming a descoperit penicilina, primul antibiotic din lume. Nouăzeci de ani mai târziu, lumea se confruntă cu o criză a antibioticelor. Superbacteriile s-au dezvoltat și adaptat astfel încât sunt mult mai rezistente la zecile de medicamente din arsenalele medicilor. Decesele globale cauzate de infecțiile cu rezistență la antibiotice se estimează că vor atinge 10 milioane pe an până în 2050.

Deci, în laboratoarele din întreaga lume, oamenii de știință se luptă împotriva timpului pentru a găși noi metode de distrugere a microbilor, dar majoritatea soluțiilor au fost deja folosite.

Acum, microbiologul Sean Brady și colegii său au raportat faptul că s-au descoperit noi clase de antibiotice extrase din microorganisme necunoscute, care locuiesc în sol. Această clasă, pe care biologii o numesc malacidine, ucide mai multe tipuri de bacterii, incluzând Staphylococcus aureus (MRSA), o bacterie foarte rezistentă la antibioticile din farmacii. Totuși, nu ne vom putea folosi tocmai imediat de aceste noi antibiotice, fiind nevoie de ani pentru ca o moleculă nouă să fie dezvoltată, testată și aprobată pentru distribuire. Dar descoperirea publicată în revista de specialitate Nature Microbiology este o dovadă în plus a faptului că natura găsește mereu o modalitate de a ne oferi protecție, trebuie doar să fim atenți unde căutăm.

“În fiecare loc în care pășim, există 10.000 de bacterii, majoritatea necunoscute. Ideea noastră este că există un rezervor de antibiotice în mediul natural nedescoperit încă, iar acesta este chiar solul pe care călcăm zilnic. Multe dintre aceste bacterii se comportă în moduri care nu sunt încă înțelese și produc molecule pe care nu le-am văzut înainte“, a declarat Brady, profesor asociat la Universitatea Rockefeller din New York.

Deși antibioticele sunt utilizate pentru capacitatea lor de a lupta împotriva microbilor care ne îmbolnăvesc, majoritatea medicamentelor provin din bacterii. De exemplu, streptomicina, care a fost utilizată pentru a trata tuberculoza și ciuma, este produsă de bacteria Streptomyces griseus.

sursa: https://www.sciencealert.com/metagenomics-discovers-antibiotics-soil-bacteria

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii