Cunoaste lumea

Noutăți

Ultimele locuri de pe Pământ… fără viață. Informații inedite

Desert Chile
  •  
  •  
  •  

În deșertul Atacama, nordul statului Chile, se pare că nimic nu ar putea supraviețui vreodată. Este unul dintre cele mai uscate locuri din lume, iar în unele secțiuni ale întinderii de tip marțian nu a mai plouat mai bine de 50 de ani. După cum a spus poetul Alonso de Ercilla în 1569: „În Atacama, lângă coasta sa pustie, veți observa o țară fără oameni, fără păsări, fără nici o fiară, nici un copac și nici o vegetație”.

Cu toate acestea, Atacama nu este lipsită de viață. Microorganismele numite endolite au găsit o cale de a supraviețui în acest mediu, ascunzându-se în interiorul porilor rocilor, unde există… suficientă apă pentru a supraviețui. Viața, se pare, are un incredibil talent pentru a găsi modalități de a se susține. Într-adevăr, microorganismele există de aproape patru miliarde de ani, timp suficient pentru a se adapta la unele dintre cele mai extreme condiții.

Dar există locuri rămase pe Pământ atât de dure încât să fie sterile? Căldura este un bun punct de pornire pentru a răspunde la această întrebare. Recordul pentru toleranța la căldură este deținut în prezent de un grup de organisme numite metanogeni hipertermofili, care se dezvoltă în jurul marginilor orificiilor hidrotermale din adâncime. Unele dintre aceste organisme pot crește la temperaturi de până la 122 ° C.

Deep ocean worm (Nereis sandersi), coloured scanning electron micrograph (SEM) showing close-up of mouthparts. This species of worm was collected from the edge of a hydrothermal vent 'black smoker' 2,630 metres below the surface of the Atlantic Ocean. These worms feed on bacteria that live directly off minerals released by the vents (a process known as chemosynthesis). The worms also host a population of symbiotic bacteria that may supply the worm with additional nutrients. Hydrothermal vents are found along geologically active zones deep underwater. The vents release superheated water and dense mineral deposits, forming huge towers that support a wide variety of fauna.

.

Majoritatea cercetătorilor consideră că, în jurul valorii de 150 ° C este un punct, cel puțin din punct de vedere teoretic, care limitează existența vieții. La această temperatură proteinele se usucă și reacțiile chimice nu pot să apară. Acest lucru înseamnă că microorganismele pot să prospere în jurul orificiilor hidrotermale, dar nu direct în acestea, unde temperaturile pot ajunge până la 464 C. Același lucru este valabil pentru interiorul unui vulcan activ.

„Chiar cred că temperatura este cel mai ostil parametru”, spune Helena Santos, fiziolog microbian la New University of Lisbon și președinte al Societății Internaționale pentru Extremofili. Când lucrurile se topesc suficient, aceasta declară că este imposibil să mai fie viață – totul este distrus”.

Presiunea ridicată, prin contrast, pare a fi o problemă mai mică pentru viață. Un microorganism numit Desulforudis audaxviator a fost descoperit la aproape trei mile (3,2 km) sub suprafața Pământului, într-o mină de aur din Africa de Sud. Nu a intrat în contact cu suprafața terestră pentru milioane de ani și a supraviețuit prin extragerea substanțelor nutritive din roci care au suferit degradări radioactive.

sursa: http://www.bbc.com/future/story/20140303-last-place-on-earth-without-life

sursa: http://www.nature.com/nature/journal/v409/n6823/full/4091092a0.html?foxtrotcallback=true

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii