Noutăți

O nouă afacere prăpăstioasă a statului român: La Rovina, canadienii vor exploata al doilea cel mai mare zăcământ de AUR din Europa. Știi cât încasează România?

ActiveNews.ro: Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina, se pregătește să obțină ultimul aviz pentru a începe exploatarea zăcământului aurifer de la Rovina, județul Hunedoara, în baza unei licențe obținute în urmă cu 3 ani, dar neutilizate până astăzi. De aici ar urma să fie extrase peste 200 de tone de aur și 635.000 de tone de cupru.

Actul normativ care reglementează exploatarea de la Rovina este pe finalul circuitului de avizare, fiind prezentat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului Guvernul României. Cele 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru de la Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ aurifer din Europa, potrivit unor specialiști, ar urma să fie extrase prin investiția exclusiv privată, fără participarea statului român.

Statul va primi redevențe de 6% pentru aurul produs și 5 % pentru cuprul produs, care în primii douăzeci de ani de activitate a exploatării miniere reprezinta peste 300 milioane dolari. “Valoarea medie anuală a redevenței datorate bugetului de stat este de 15.524.222,1625 dolari”, se arată în nota de fundamentare a proiectului pentru acordarea licenței de exploatare.

Mina de la Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 50 kilometri de Roșia Montană, proiect dezvoltat de Gabriel Resources. (Citește mai mult: ActiveNews.ro)

Nota noastră: La o medie de 15 milioane de euro pe an, partea României din redevențe, e o afacere ale cărei beneficii România nici nu le va simți. Cum să iei doar 5 sau 6% din valoare unor metale care se extrag de pe teritoriul tău, care sunt în proprietatea ta? Păi, cele 300 de milioane probabil că nici nu o să ajungă să gestioneze distrugerile din mediu care vor rămâne în urma exploatării. Și uite așa, politicienii de doi bani care ne conduc dau tot ce aparține României aproape pe degeaba, așa cum au făcut-o de 28 de ani. Bunul simț ne arată că la un asemenea beneficiu, aurul și cuprul trebuiau lăsate în pământ pentru a fi exploatate de noi, atunci când se va putea. Oare România chiar nu este capabilă să investească niște zeci de milioane de euro pentru a exploata ea aceste resurse, în interes personal? Evident că ar putea! Dar atunci cum și-ar mai lua comisioanele grase politicienii corupți și fără conștiință națională care stau la butoane?


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on O nouă afacere prăpăstioasă a statului român: La Rovina, canadienii vor exploata al doilea cel mai mare zăcământ de AUR din Europa. Știi cât încasează România?

  1. cetățeanul tulburat // 28 martie 2018 at 13:45 // Răspunde

    Viața in capitalismul ăsta nu numai că e o minciună, capitalismul e distructiv.
    Dovadă că stăpânii planetei își iau de oriunde orice își doresc.
    Singurul răspuns pe care omenirea ar putea să-l dea acestui sistem capitalist mafiot este să ignore banii. Și totul pleacă de la monopolul energiei. Cum ar fi dacă s-ar spune stop-joc la stilul ăsta mincinos de trai să nu ne mai lăsăm dirijați și controlați de niște hârtii numite bani?!

  2. Banditii astia de la conducerea institutiilor statului vand tot din tara asta, pe sume derizorii pt statul roman, dar care sunt uriase pt ei si familiile lor imputite, cei care le incaseaza! Eu sunt convins ca pana la urma, acestor Iude, le va veni si Nota de Plata pt tradarea lor! Si, cu siguranta ca, nu vor avea cum s-o plateasca, decat intr-un singur mod!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii