Noutăți

O ipoteză surprinzătoare – Să fie Parângul Mare muntele legendar pe care anticii spun că a fost înlănțuit titanul Prometeu?

  •  
  •  
  •  

Între masivele muntoase existente în țara noastră, grupul de munți Parâng, Șureanu, Lotrului deține suprafața cea mai mare. Frumoșii munți Parâng aparțin Carpaților Meridionali și se întind pe o lungime de cincizeci de kilometri, măsurați de la Răsărit la Apus. În munții Parâng nu-s atât de multe cabane pe cât și-ar dori iubitorii de ascensiuni montane. Dar nu-i timpul trecut să mai fie construite altele noi!

2

Dacă, spre Răsărit, munții Parângului sunt mărginiți de către Olteț și Lotru, la extremitatea lor apuseană se află Valea Jiului. Partea de Miazăzi a acestor munți este mărginită de Baia de Fier și Novaci. De remarcat rezonanța mitologică a acestor nume, numele de „novaci” făcând referire la uriașii cei străvechi, despre care bătrânii de la sate spuneau că „au locuit aceste plaiuri mai înainte de noi”.

Există opinii conform cărora uriașii erau oamenii ce trăiau aici înainte de Potop. Potop despre care se vorbește în legendele majorității popoarelor, nu doar în Biblie. Alții spun că „novacii” erau titanii din legendele anticilor.

3

Sursa foto: fotoromania.net

În fine, în partea de Miazănoapte a munților Parâng se află Munții Șureanu. Cine dorește să se delecteze cu peisajele de vis ale Parângului, poate parcurge, pe timp de vară, drumul Transalpina, fratele Transfăgărășanului. Despre începuturile Transalpinei, ca drum, se spune că ea datează din perioada cuceririi Daciei de către armatele romane (mai exact cucerirea a 1/3 din Dacia). Transalpina ajunge, pe alocuri, la înălțimi ce depășesc 2100 metri.

4

Sursa foto: fotoromania.net

Unele surse afirmă că o refacere a drumului ar fi avut loc în timpul primei conflagrații mondiale, printr-o inițiativă a armatei germane. Mai cert este că multă vreme după evenimentele din 1989 nu s-a mai făcut mai nimic pentru menținerea calității Transalpinei, abia în 2009 debutânnd, în forță, lucrările de reabilitare.

În munții Parâng există numeroase vârfuri ce depășesc 2300 metri, plus vârfurile Stoinița, Cârja și Gemănarea – înalte de peste 2400 m și, desigur, Parângul Mare, având aproape 2520 m. Munții Parâng sunt locuri de legendă. Cum, de altfel, toată România este, lucru pe care mulți concetățeni l-au uitat (sau nu l-au știut nicicând)…

5

Sursa foto: fotoromania.net

La parcurgerea filelor „Daciei Preistorice” vom afla o ipoteză fermecătoare. După Nicolae Densușianu, care îl citează pe anticul poet Eschil, legendarul titan Prometeu a fost înlănțuit în Sciția – „țara fierului”, pe stâncile numite Pharanx, nu departe de care curgea mărețul Oceanos potamos (identificat cu Istrul), unde un vultur înfometat urma să îi sfâșie zilnic ficatul.

p

La Hesiod, Prometeu apare ca fiind înlănțuit în munții Atlas, în opinia majoritară fusese captiv în munții Caucaz, ca pedeapsă pentru că dăruise oamenilor focul, însă la Eschil, scrie în „Dacia Preistorică”, apare numele de Pharanx, pentru stâncile pe care titanul a fost prins în lanțuri.

Să fi fost Parângul, pentru pelasgi – cei mai vechi locuitori ai peninsulei balcanice, muntele legendar pe care a fost ținut captiv Prometeu? Știm sigur că Densușianu era convins de aceasta!

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: wikipedia.org, „Dacia Preistorică” (N. Densușianu)

Surse imagini:

1, 2 – Facebook

3, 4, 5 – fotoromania.net

6 – pinterest.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on O ipoteză surprinzătoare – Să fie Parângul Mare muntele legendar pe care anticii spun că a fost înlănțuit titanul Prometeu?

  1. Tot Densușianu arată ca anticii înțelegeau prin “Caucaz”zona Dunării la Cazane.

  2. …Sau Babadagul!Legenda Taitei,Consul-ului si a inelului de fier din virf.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii