Cunoaste lumea

Noutăți

O frunză de stejar sculptată de Constantin Brâncuși – VIDEO

  •  
  •  
  •  

Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm un obiect din lemn sculptat de către Constantin Brâncuși în formă de frunză de stejar, care i-a fost dăruit lui Traian Vuia.

Obiectul a fost achiziționat de către muzeu de la nepoata lui Traian Vuia, Cornelia Iovănescu Matiaș care a declarat că l-a primit de la unchiul său în anul 1947, când a fost în Franța.

Povestea frunzei de stejar dăruită de Brâncuși lui Traian Vuia apare pentru prima dată sub formă scrisă într-un articol din ziarul Orizont, săptămânal al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara din 20 februarie 1976.

Sculptura din lemn care reprezintă o frunză de stejar are dimensiunile de 17,5 pe 22 cm și face parte din Colecția Memoriale, aparținând Muzeului Național al Banatului.

Lucrarea se caracterizează printr-o pronunțată simplitate a decorului. Cei 7 lobi configurează conturul unei frunze de stejar.

Aproximativ 30 de nervuri izvorăsc din baza frunzei și îi împânzesc căușul în dispunere longitudinală, fiind distribuite într-o simetrie riguros armonizată. Frunza sugerează imaginea unei palme brăzdate cu claritate de liniile adânci ale vieții.

Mai multe despre aceasta ne va povesti in video de mai jos, dr. Adrian Deheleanu, muzeograf.

http://https://www.facebook.com/watch/?v=519006762463625


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii