Cunoaste lumea

Noutăți

GRAV: Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu, respins de UNESCO datorită incompetenței statului român!

  •  
  •  
  •  

Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu, spune UNESCO, nu poate fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial, întrucât “nu este cunoscut, nu formează un tot unitar, suferă la capitolul autenticitate și nu este o operă de geniu, în integralitatea sa.” Această declarație este urmată de decizia luată de UNESCO prin care nu se mai poate reveni și nu se mai poate re-aplica pentru includerea ansamblului în Lista Patrimoniului Mondial, refuzându-se o nouă aplicare într-un viitor apropiat. Acest verdict a fost dat cu puțin timp în urmă în Germania, la Bonn, ca urmare a întrunirii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO.

DSC_5784
“Comitetul care evaluează dosarele depuse pentru introducerea unor obiective în patrimoniul mondial, operează cu patru verdicte posibile:
1. propune înscrierea bunului evaluat pe Lista UNESCO;
2. propune să se aplice din nou, în anii viitori;
3. propune amânarea intrării pe Lista UNESCO, până la remedierea unor neajunsuri;
4. respinge categoric candidatura și propune neînscrierea.

Ansamblul Brâncuși a primit cel mai mic calificativ posibil.” (psnews.ro)

coloana_infinituluiCam dură concluzia, dar cred că nici nu putea fi altfel dacă luăm în considerație faptul că statul român nu a întrunit cerințele cerute de UNESCO la formularea cererii, și a dat dovadă de o abordare de amator în susținerea candidaturii acestei capodopere a sculpturii moderne, unică la nivel mondial. Ca să nu mai adăugăm că nici măcar nu a fost făcută publică această hotărâre. Datorită presei gorjene, reușim să aflăm frânturi despre o decizie gravă care pune în evidență incompetența guvernanților, lipsa de seriozitate arătată de statul român față de valorile sale culturale (nu că nu am fi știut acest lucru).

Brâncuși este considerat de intreg mapamondul părintele sculpturii moderne. Se predau cursuri întregi în universitățile din lume despre tehnica lui, despre viața și influențele care i-au marcat munca. Muzeele lumii îl respectă și pun mare preț pe obiectele ieșite din mâinile lui, adevărate puncte de atracție pentru vizitatorii instituțiilor culturale care le dețin și le expun. Lucruri insipide, incolore, inodore pentru statul român!

Poarta_Sarutului
Florin Bălteanu de la observatorulurban.ro, ne ajută să urmărim puțin acest demers, început cu destul timp în urmă. Nu s-ar zice că statul român nu a avut răgazul necesar de a studia cerințele UNESCO și nu a avut timp suficient ca să se pregătească și să redacteze un dosar cum se cuvine.

“Scurt istoric al demersului de clasare: România a propus ‘Ansamblul monumental de la Tîrgu Jiu’ pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial în 1991. Dosarul de clasare a fost depus pe 27 ianuarie 2014. În data de 12 septembrie 2014, ICOMOS a solicitat informații suplimentare României despre natura axei conceptuale suprapuse Căii Eroilor, modul de stabilire a limitelor propuse pentru bunul de patrimoniu și zona sa de protecție; criteriile alese pentru nominalizarea bunului de patrimoniu în patrimoniul mondial; tehnicile folosite la restaurarea bunului; presiunile de dezvoltare din zona de protecție; mecanismele legale și urbanistice de protecție; sursele și nivelul finanțărilor disponibile; analiza consecințelor unei posibile creșteri a numărului de vizitatori și implicarea comunității în pregătirea dosarului de nominalizare și a planului de management. Pe 24 octombrie, România a depus o documentație adițională ce a fost luată în considerare în evaluarea finală. Pe 16 ianuarie 2015, ICOMOS a transmis o scrisoare României în care arăta că propunerea nu răspunde cerințelor de clasare în LPM, drept urmare va propune respingerea dosarului. În afară de respingere, rapoartele ICOMOS pot recomanda: înscrierea, revenirea sau amînarea. Raportul ICOMOS pentru întîlnirea de la Bonn a fost aprobat pe 12 martie 2015. Avînd în vedere faptul că ICOMOS a propus neînscrierea în LPM, întîlnirea de la Bonn fiind cea decisivă, pentru a putea exista o a doua tentativă, România a considerat că cea mai bună măsură este să își retragă dosarul înainte de întîlnirea de la Bonn.” …și astfel am pierdut nu numai înscrierea ansamblului Brâncuși în Lista Patrimoniului Mondial, dar am pierdut și dreptul la o redepunere a dosarului!

Nu putem decât să-i felicităm pe cei care au reușit această performanță!

logo
NOTĂ
: Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși, – între Grădina Publică și Parcul Coloanei – a fost înscris în Lista monumentelor istorice din județul Gorj.

masa-tacerii-14746
Descriere
:
Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere.

Aleea scaunelor, compusă din două bănci de piatră și 30 scaune din piatră, pătrate (în formă de clepsidră) dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Realizată între 1937-1938.

Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior.

Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit”, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual” al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module, sunt 15 întregi și încă unul amplasat jumătate jos, respectiv jumătate sus) romboidale din fontă.

Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938.

Din Calea Eroilor, în afară de sculpturile lui Brâncuși, face parte și biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, inaugurată pe data de 7 noiembrie 1937, la aceeași dată cu Poarta Sărutului[2]. Biserica se află pe axul Căii Eroilor, realizând o legătură între elementele ansamblului sculptural. A fost ridicată între 1927 și 1938 pe locul unei alte biserici ce data din anul 1777. Arhitecți au fost Ion Antonescu, Anghel Păunescu și Iulius Doppellreiter, iar pictura în stil neobizantin a fost executata în frescă de pictorul Iosif Keber. Este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Gorj.

brancusi

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: gorjnews.ro, observatorulurban.ro, psnews.ro, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

5 Comments on GRAV: Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu, respins de UNESCO datorită incompetenței statului român!

  1. Da! Insa ne cunosc foarte bine aurul ,lemnul,celelalte resurse rare…Arta trebuie sa ne-o cunoastem noi in primul rind.Pe actul meu de identitate scrie inca ,,Cetatean Roman”.he.he…,,Este adevarat ca pielea sobolanului este pretioasa?…Da! Mai ales pentru sobolan!

  2. Redau un pasaj din articol:
    „Brâncuși este considerat de intreg mapamondul părintele sculpturii moderne. Se predau cursuri întregi în universitățile din lume despre tehnica lui, despre viața și influențele care i-au marcat munca. Muzeele lumii îl respectă și pun mare preț pe obiectele ieșite din mâinile lui, adevărate puncte de atracție pentru vizitatorii instituțiilor culturale care le dețin și le expun.”

    Și acum întreb: statul român e vinovatul oare? Ce cursuri au urmat „experții” UNESCO?…

  3. Situatia o fi intr-adevar ciudata, dar articolul este total fara cap si coada. Ce a facut si ce nu a facut statul roman de fapt?!? Poate cineva sa ne lamureasca un pic? Acum ca ne-ati facut curiosi…

  4. Ba fratilor, nu statul este incompetent!
    Treziti-va din manipularea grosolana facuta de politicieni – guvernanti, parlamentari si politruci!
    Exemplu de manipulare: Statul e prost administrator.
    Hai sa inlocuim cuvantul stat cu firma x.
    Reformulam si obtinem: Firma x e prost administrator.
    Nu suna prea bine. Parca mai bine asa: Administratorul firmei x este prost.
    Aha. Acum revenim la stat si intrebam cine administreaza statul? Pai exact alesii care striga cu nonsalanta ca Statul e prost admintrator cand de fapt ei sunt cei care administreaza prost statul roman.
    Cand toata lumea v-a intelege asta atunci statul roman v-a fi pe fagasul cel bun.
    Ok si ca sa scapam de alesii puturosi, incompetenti, penali, abonati la listele de alegeri, ar trebui ca pe listele de vot sa mai apara o caseta goala cu mentiunea Nu sunt de acord cu nimeni!
    Si daca stampilele puse in aceasta caseta, depasesc pragul de 30-35% toti candidatii de pe lista de vot, indiferent de partid sa zica papa politicii sau functiilor eligibile.
    Am zis!

  5. Grupul monumental de la Tg.Jiu este cel mai valoros de pe mapamond.Grupul ,pentru sculptura este echivalentul teoriei relativitatii pentru fizica atomului si a cosmosului.Refuzul primirii in UNESCO al operei brancusiene se explica prin infatuarea imperiala a sefilor institutiei si nivelul cultural mediocru al conationalilor care nu depaseste formula ,, Brancusi e d-al nostru….” Grupul demonteaza conceptia despre,, om” si a ideologiei comuniste si a teologiei ,referindu-se la cei 6-7 miliarde de morti in cimitirele militare ale …,,umanitatii”.Maculatura enciclopedica (copacii) impiedica perceperea esentialului(padurea).Brancusi trebuie redescoperit.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii