Noutăți

O CREATURĂ MISTERIOASĂ din legendele neozeelandeze a existat în realitate. Este vorba despre o uriașă specie de lebădă neagră, dispărută de secole!

Printre băștinașii ce aparțin populației Moriori din Noua Zeelandă au circulat, multă vreme, legende despre o misterioasă lebădă neagră. Până de curând, nu existau dovezi concrete care să-i ateste existența și se credea că legendele făceau referire la lebăda neagră australiană.

Însă oamenii de știință au stabilit că este vorba despre o specie distinctă, care a dispărut în secolul XIII. Dispariția maiestuoasei specii, care avea o capacitate limitată de zbor, a fost provocată de către sosirea primelor grupuri de oameni din Polinezia, în Noua Zeelandă.

În urma cercetărilor a reieșit că lebedele negre au ajuns în Noua Zeelandă cu 2 milioane de ani în urmă, într-o epocă de răcire a climei. Ajunse acolo, morfologia lor s-a transformat. Lebedele negre, numite Pouwa în legendele din Noua Zeelandă, au devenit mai mari, prin adaptarea la noile condiții de mediu.

b

c

Ele erau cu câteva kilograme mai grele decât lebedele înrudite din Australia, aveau picioare alungite și au devenit păsări mai degrabă terestre, decât zburătoare. Uriașele lebede negre au prosperat fără probleme în acel mediu izolat, din care lipseau mamiferele mari de pradă și în care singurii prădători majori erau vulturii.

Descoperirea străvechii și legendarei specii de lebădă neagră a fost efectuată după ce oamenii de știință de la Universitatea din Ontago au efectuat un studiu comparativ al ADN-ului colectat de la fosile. Cercetările au demonstrat că lebedele Pouwa erau cu 20-30% mai grele decât lebedele negre australiene din prezent. Ele cântăreau în jur de 10 kg și trebuie să fi avut o înfățișare impresionantă.

În secolul XVIII, la multă vreme după coloniștii polinezieni care au determinat modificări severe ale ecosistemelor din Noua Zeelandă, cauzând dispariția unor specii, au sosit și europenii. La momentul venirii lor, lebădă neagră Pouwa din Noua Zeelandă dispăruse de secole. Coloniștii europeni au fost cei care au introdus lebăda neagră obișnuită din Australia în ecosistemele din Noua Zeelandă, lucru care s-a petrecut în secolul XIX.

Aceste lebede s-au înmulțit cu repeziciune în noul mediu, acolo unde cândva viețuiseră uriașele lebede Pouwa, pomenite în legendele triburilor neozeelandeze. Să observăm că nu este prima dată când legendele și poveștile popoarelor furnizează importante indicii pentru cunoașterea și cercetarea științifică!

f

d

a

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii