Noutăți

Newgrange – una dintre cele mai importante structuri megalitice din Europa

  •  
  •  
  •  

Newgrange este un monument preistoric din comitatul Meath, Irlanda, situat la 8 kilometri vest de Drogheda, pe malul nordic al râului Boyne.

Este un mormânt construit în perioada neolitică, în jurul anului 3200 î.Hr., făcându-l mai vechi decât Stonehenge și piramidele egiptene.

Situl constă dintr-o movilă circulară mare, cu un pasaj interior de piatră și camere. În aceste camere au fost găsite oase umane și posibile bunuri funerare sau ofrande votive.

Movila are un zid de sprijin în față, realizat în mare parte din pietruire de cuarț alb, și este înconjurat de borduri gravate. Multe dintre pietrele mai mari din Newgrange sunt acoperite de artă megalitică.

Movila este, de asemenea, înconjurată de un cerc de piatră. O parte din materialul care alcătuiește monumentul a venit de la distanță atât de departe, precum Munții Mournes și Wicklow.

Nu există un acord cu privire la ce a fost folosit situl, dar se crede că a avut o semnificație religioasă. Intrarea sa este aliniată cu răsăritul soarelui la solstițiul de iarnă, când lumina soarelui strălucește printr-o „ladă de acoperiș” situată deasupra intrării în pasaj și inundă camera interioară.

Câteva alte morminte de trecere din Irlanda sunt aliniate cu solstiții și echinocții, iar Cairn G la Carrowkeel are o „ladă de acoperiș” similară.

Newgrange are, de asemenea, multe asemănări cu alte construcții neolitice din Europa de Vest, în special Gavrinis în Bretania, care are atât un parament conservat similar, cât și pietre mari sculptate, în acel caz căptușind pasajul în interior.

Maeshowe din Orkney, Scoția, cu o cameră mare cu corbele înalte, și Bryn Celli Ddu din Țara Galilor au fost, de asemenea, comparați cu Newgrange.

Este cel mai faimos monument din complexul neolitic Brú na Bóinne, alături de movilele de morminte similare Knowth și Dowth și, ca atare, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO Brú na Bóinne.

Există multe situri arheologice mai mici, cum ar fi henges, movile și pietre în picioare, situate la 0,75 km între Newgrange și Boyne. Newgrange este format din aproximativ 200.000 de tone de rocă și alte materiale. Are o lățime de 85 de metri în punctul cel mai lat.

După utilizarea sa inițială, Newgrange a fost sigilat timp de câteva milenii. A continuat să apară în mitologia și folclorul irlandez, în care se spune că este o locuință a zeităților, în special a lui Dagda și a fiului său Aengus.

Antiquararii și-au început studiul pentru prima dată în secolul al XVII-lea, iar săpăturile arheologice au avut loc pe amplasament în anii care au urmat.

Arheologul Michael J. O’Kelly a condus cea mai extinsă dintre acestea și, de asemenea, a reconstruit fațada sitului în perioada 1962-1975, o reconstrucție controversată și contestată.

Newgrange este un sit turistic popular și, potrivit arheologului Colin Renfrew, este „considerat fără ezitare de preistoric ca marele monument național al Irlandei” și ca una dintre cele mai importante structuri megalitice din Europa.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii