Cunoaste lumea

Noutăți

Vikingii din Irlanda (VIDEO)

  •  
  •  
  •  

Pe măsură ce știința progresează, iar arheologii stabilesc noi relații pozitive cu dezvoltatorii din jurul patrimoniului irlandez, apar mai multe secrete din trecutul viking al Irlandei și nu se găsesc doar în cimitire, locuințe dezgropate și așezări vechi; pot fi găsite în ADN-ul poporului irlandez modern.

Este posibil ca vikingii să fi fost prezenți în Irlanda doar trei secole – o picătură în ocean în comparație cu istoria sa lungă și dramatică – dar cercetările recente arată că influența lor a fost mult mai mare decât se realizase anterior.

Se știe de multă vreme că vikingii – în cazul Irlandei, norvegienii și danezii – s-au stabilit în cele din urmă și au trăit alături de clanurile irlandeze, în unele cazuri căsătorindu-se și realizând alianțe cu căpetenii irlandeze.

Încă de la mijlocul secolului al IX-lea auzim de o rasă mixtă numită Gall-Gael (Gaill-Gaedhil) cu sânge parțial scandinav și parțial irlandez, care a început să colecteze armate formidabile.

Astfel, căsătoria și stabilirea trebuie să fi fost frecvente la o dată în care este obișnuit să ne gândim la nordici ca la simpli raideri ocazionali de-a lungul coastelor. ” (Hull, 1931).

Amestecul dintre vikingi și irlandezi se reflectă în multe dintre numele de familie prezente în Irlanda astăzi: Doyle (fiul străinului întunecat), MacAuliffe (fiul lui Olaf) și MacManus (fiul lui Manus), toate provin din războinici vikingi care femeile irlandeze căsătorite.

Alte nume nordice găsite în Irlanda includ Cotter, Dowdall, Dromgoole, Gould, Harold, Howard, Loughlin, Sweetman și Trant, notează Ancient Origins.

S-a presupus pe scară largă că contribuția genetică a vikingilor la irlandezi a fost relativ mică, cu doar câteva nume de familie supraviețuite ca moștenire.

Sprijinirea acestei credințe a fost un studiu genetic efectuat în (2006), care a arătat puțin semnătura rămasă a epocilor vikingilor în ADN-ul irlandez.

Un studiu mai riguros efectuat de Colegiul Regal al Chirurgilor din Dublin în decembrie 2017 a arătat cum contribuția genetică a vikingilor la ADN-ul irlandez a fost subestimată în mare măsură.

Cercetarea lor a creat un „atlas al ADN-ului” folosind genetica a 536 bărbați și femei irlandezi.

Rezultatele lor au dovedit un „nivel surprinzător” al ascendenței norvegiene, predominant din zonele de pe coastele de nord sau de vest ale Norvegiei, de unde provine activitatea vikingilor nordici.

Efectul vikingilor nordici asupra peisajului genetic al Irlandei pare să fie împărtășit în întreaga Irlandă și nu limitat la regiunile așezării nordice, de ex. Limerick, Waterford, Wexford și Dublin”, au raportat autorii studiului în lucrarea lor publicată în revista Scientific Reports.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii