Noutăți

NEOBIȘNUIT – A fost descoperită o galaxie uriașă în jurul căreia orbitează alte galaxii pitice, la fel cum planetele orbitează în jurul unei stele

  •  
  •  
  •  

O galaxie numită Centaurus A a păstrat până acum un secret ciudat. Cercetătorii au descoperit recent faptul că în jurul său există galaxii pitice care o orbitează, la fel cum fac planetele în jurul stelelor. Acest lucru uimitor confirmă o teorie susținută de mult timp, conform căreia galaxiile pitice „atârnă” în jurul galaxiilor mai mari.

Centaurus A este una dintre cele mai apropiate galaxii față de Pământ, astfel că nucleul său galactic activ a fost studiat intensiv de astronomii profesioniști. De asemenea galaxia este a cincea cea mai strălucitoare de pe cer, fiind o țintă ideală pentru astronomii amatori.

Astronomii au identificat faptul că 14 din cele 16 galaxii pitice din jurul Centaurus A urmează același model de mișcare. Autorul principal al cercetării, Oliver Müller de la Universitatea din Basel din Elveția a spus că rezultatele întăresc ideea că coliziunile dintre două galaxii mari, care sunt mai susceptibile de a se ciocni la un moment dat, produc galaxii pitice mai mici din resturile ejectate. Lucrarea echipei a fost publicată în revista Science.

Centaurus A a fost descoperită în 1826 de către astronomul scoțian James Dunlop, de la casa sa din Parramatta, New South Wales, Australia. Centrul galaxiei conține o gaură neagră uriasă, cu o masă echivalentă cu 55 de milioane de mase solare.

sursa: http://www.sciencealert.com/centaurus-a-galaxy-dwarf-galaxies-orbiting-on-a-plane-cold-dark-matter

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii