Noutăți

NEOBIȘNUIT – A fost descoperită o galaxie uriașă în jurul căreia orbitează alte galaxii pitice, la fel cum planetele orbitează în jurul unei stele

O galaxie numită Centaurus A a păstrat până acum un secret ciudat. Cercetătorii au descoperit recent faptul că în jurul său există galaxii pitice care o orbitează, la fel cum fac planetele în jurul stelelor. Acest lucru uimitor confirmă o teorie susținută de mult timp, conform căreia galaxiile pitice „atârnă” în jurul galaxiilor mai mari.

Centaurus A este una dintre cele mai apropiate galaxii față de Pământ, astfel că nucleul său galactic activ a fost studiat intensiv de astronomii profesioniști. De asemenea galaxia este a cincea cea mai strălucitoare de pe cer, fiind o țintă ideală pentru astronomii amatori.

Astronomii au identificat faptul că 14 din cele 16 galaxii pitice din jurul Centaurus A urmează același model de mișcare. Autorul principal al cercetării, Oliver Müller de la Universitatea din Basel din Elveția a spus că rezultatele întăresc ideea că coliziunile dintre două galaxii mari, care sunt mai susceptibile de a se ciocni la un moment dat, produc galaxii pitice mai mici din resturile ejectate. Lucrarea echipei a fost publicată în revista Science.

Centaurus A a fost descoperită în 1826 de către astronomul scoțian James Dunlop, de la casa sa din Parramatta, New South Wales, Australia. Centrul galaxiei conține o gaură neagră uriasă, cu o masă echivalentă cu 55 de milioane de mase solare.

sursa: http://www.sciencealert.com/centaurus-a-galaxy-dwarf-galaxies-orbiting-on-a-plane-cold-dark-matter

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii