Noutăți

Nanoroboții și inteligența artificială vor conferi oamenilor viitorului… puteri supraomenești. Pare tentant, însă riscurile sunt enorme!

 •  
 •  
 •  

Peste doar 20 de ani, estimează anumiti experți, nanoroboții înzestrați cu inteligență artificială vor putea fi disponibili pentru implantarea în creierul uman sau în alte organe. Vom fi martori, atunci, la apariția primilor cyborgi, a primei generații de „supraoameni”. Minusculele implanturi vor îndeplini multiple roluri. Astfel, posesorul lor va fi capabil să controleze diferitele gadgeturi și dispozitive din exterior (inclusiv aparatura electrocasnică) doar prin comenzi formulate în minte sau să se bucure de o forță fizică supraomenească.

Nanomachines

Prezentând aceste aplicații tehnologice în fața Comitetului pentru Inteligență Artificială al Camerei Lorzilor (din Marea Britanie), expertul John McNamara de la IBM Hursley Innovation Centre susține că, în viitor, dezvoltarea tehnologiei va crea o nouă generație de oameni… contopiți cu roboții.

Nanoroboții implantați în organismul omenesc vor efectua reparații ale celulelor bolnave, ale mușchilor și oaselor afectate de către uzură sau de către diferitele afecțiuni. Prin intermediul micilor mașinării din propriul corp, omul va controla mediul său (artificial) de viață prin simple gesturi sau numai prin gânduri.

Nanoroboti

Tot prin utilizarea nanoroboților dotați cu inteligență artificială, oamenii viitorului apropiat își vor spori capacitățile cognitive, devenind posesorii unei inteligențe de invidiat, la dispoziția căreia vor sta imense cantități de informații extrase din bazele de date. S-ar putea, însă, ca posibilitățile de acest fel să se afle, pentru o vreme, numai la dispoziția persoanelor foarte bogate.

S-ar putea, de asemenea, ca unele persoane sau organizații influente să încerce fie să obțină și mai multă putere economică cu ajutorul inteligenței artificiale, fie să încerce s-o folosească în scopul obținerii unui control subtil dar extrem de strict asupra maselor de oameni simpli. Ce ne garantează, oare, că nimeni nu va încerca să impună un nou tip de totalitarism, bazat pe noile tehnologii?

ctrl

Îngrijorarea imediată, declară la rândul său prof. Noel Sharkey (de la Universitatea din Sheffield) – specializat în inteligență artificială și robotică, este ca nu cumva oamenii să-și cedeze atribuțiile decizionale și controlul asupra propriei vieți către roboți, considerând că ei sunt mai în măsură să găsească răspunsurile corecte la diferitele probleme. Cu alte cuvinte, dacă nu vor fi suficient de atenți, de precauți, urmașii noștri riscă să devină simple marionete controlate total sau parțial de către inteligența artificială. Ar putea fi o sclavie sau dictatură cum alta n-a mai existat!

Cyborg

Sursa: dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

2 Comments on Nanoroboții și inteligența artificială vor conferi oamenilor viitorului… puteri supraomenești. Pare tentant, însă riscurile sunt enorme!

 1. …si marmota invelea ciocolata…

  Mai e un pic pana acolo. Un pic mai mult de fapt. Noi ne cacam de ceva timp pe noi sa cream un rinichi artificial suficient de mic cat sa incapa in corpul uman. Si asta-i rinichi nu ficat ca ala-i avioane. Nu prea avem nici macar inima artificala care este o pompa esentialmente. Avem, dar nu ceva serios sa poata fi implantata oricui si sa poata fi folsita la nesfarsit.

  Ca sa ai nano-roboti sa poata fi programati sa repare celule, inseamna ca ai ajuns la faza in care intelegi exact in ce mod si de ce o celula se deterioreaza si ce legaturi de cauzalitate exista intre diversele mecanisme din organism pana la celula aia deteriorata.

  Cred mai degraba ca viitorul apartine ingineriei genetice. S-au facut deja experimente cu reprogramare de celule ale sistemului imunitar sa recunoasca celulele canceroase si sa le distruga. Rata de succes pentru cancerul limfatic daca nu ma insel a fost extrem de mare, gen peste 90% chiar si in stagiul 4 (sper sa nu vorbesc prostii).

  In esenta suntem software care ruleaza pe hardware organic. Umbli unde trebuie, descoperi minunatii 😉

  • “…suntem software care ruleaza pe hardware organic…”

   Am citit asta la tine si m-am oprit sa mai scriu comentariul pe care-l aveam in minte.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii