Asteroidul care a lovit Pământul acum 65 de milioane de ani a cauzat formarea instantanee a unui munte mai înalt decât Everestul. Ce s-a întâmplat, ulterior, cu muntele?

La finalul Cretacicului, cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă, un asteorid gigantic a lovit Pământul. Așa a luat naștere craterul Chicxulub din Mexic. O echipă internațională de cercetători a efectuat o simulare a formidabilului eveniment de acum 65 de milioane de ani, publicând rezultatele în Science Magazine.
O parte din acest crater străvechi este îngropat sub peninsula Yucatan (Mexic) iar cealaltă parte se află sub apele oceanului (în Golful Mexic). Asteroidul care a dus la formarea sa avea o lățime de peste 10 kilometri. Impactul a fost, ca intensitate, cel de-al treilea prin care a trecut planeta noastră. În urma impactului s-a format un crater de circa 180 de kilometri în diametru și peste 19 km adâncime.
În doar câteva clipe, asteroidul s-a scufundat sub scoarța terestră, dezlocuind 200.000 de kilometri cubi de rocă și conducând la înălțarea vremelnică a scoarței terestre cu peste 24 de kilometri. Rocile s-au ridicat brusc, luând înfățișarea unei forme de relief față de care muntele Everest nu ar părea decât un modest delușor. Numai că, spre deosebire de Everest (8.848 metri), existența muntelui gigantic apărut la locul impactului cu asteroidul a fost de doar câteva minute (conform simulării oamenilor de știință). „Viața” muntelui creat de către asteroid a fost atât de scurtă deoarece, după impact, rocile s-au reașezat grabnic, sub efectul gravitației, acoperind asteroidul și formând marginile craterului Chicxulub.
Sursă: Wikipedia
Energia impactului dintre asteroid și planeta noastră a fost de aproximativ 2.000.000 de ori mai mare decât energia degajată la detonarea Bombei Țarului (care a avut un randament de 50 megatone de TNT). Impactul cu asteroidul a avut, pe lângă formarea craterului Chicxulub, și alte consecințe pe termen lung, printre care seisme puternice, tsunami-uri de amploare, erupții vulcanice și nu în ultimul rând, o iarnă care a durat câțiva ani, ducând la dispariția reptilelor mari. Dar tot răul, spre bine… Astfel, a devenit posibilă expansiunea mamiferelor pe Terra, proces care a culminat cu apariția omului – dacă ne luăm după teoria evoluționistă.
Autor: Tomi Tohăneanu
Surse informații: www.mnn.com, www.popularmechanics.com
Imagini: www.mnn.com, Wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu