Cunoaste lumea

Noutăți

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a fost deschis cu trei ani înaintea muzeului Louvre

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
  •  
  •  
  •  

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu este cel mai vechi muzeu, atât din România, cât și din Europa Centrală și de Est, colecțiile de artă putând fi vizitate încă din 1790, cu trei ani înainte de deschiderea muzeului Louvre din Paris. Muzeul a fost deschis oficial în 1817.

galeriibruk_50032600

Inițial muzeul i-a servit drept una dintre reședințe Baronului Samuel von Brukenthal și a fost construit de acesta între anii 1778 și 1788. Samuel von Brukenthal a fost Guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei între anii 1777 și 1787, ani în care a construit și Palatul Brukenthal, un palat în stil baroc, după modelul palatelor vieneze, destinat, printre altele, și găzduirii colecțiilor sale de artă. Colecțiile de artă le-a adunat în timpul vizitelor de lucru la Viena. În Almanahul Vienei colecția sa apare ca fiind una dintre cele mai valoroase colecții private care pot fi văzute în cerurile culturale vieneze. După moartea baronului, edificiul avea să devina un muzeu deschis publicului larg.

index

Muzeul Național Brukenthal este singurul muzeu din Romania care găzduiește colecții ale pictorilor Jan van Eyck, Hans Memling, Titian Vecellio Da Cadore, Antonello da Messina, Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel cel Batrân, Pieter Bruegel cel Tânar, Jacob Jordaens, David Teniers II, Philips Wouwerman, Philips de Koninck, Frans van Mieris I, Alessandro Magnasco și Rosalba Carriera. Zona dedicată picturii Flamande și Olandeze însumează aproximativ 450 lucrări.

Inițial, picturile Baronului erau expuse într-o singură clădire, dar astăzi muzeul găzduiește o mare varietate de colecții valoroase în 9 clădiri: Galeria de Arta Românească, Galeria de Artă Contemporană, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istoria Farmaciei, Biblioteca și, cel mai vechi de acest fel din Romania, Muzeul de Vânătoare.

În 1968, a avut loc și faimosul jaf de la muzeul Bruckenthal. Un grup de hoți a furat opt dintre cele mai valoroase lucrări expuse: Anton van Dyck – „Moartea Cleopatrei”, Frans van Mieris cel Bătrân – „Bărbat cu pipă la fereastră”, Jorg Breu – „Portret de bărbat”, anonim german –„Bărbat cu haină de blană”, Cristoph Amberger – „Portret de bărbat”, Tiziano Vecello da Cadore (1477-1576) – „Ecce homo”, Rosalba Carriera – „Portretul unei tinere femei” (o miniatură pictată pe fildeș), și, cea mai valoroasă, Maestrul legendei Sfântului Augustin – „Bărbat cu craniu în mână”, evaluate la peste 25 de milioane de dolari. Patru dintre tablouri au fost regăsite în America și repatriate în 1998.

Palatul-Brukenthal-din-Sibiu-1

800px-Palatul_Brukenthal_din_Sibiu

Sursa: http://www.brukenthalmuseum.ro/, wikipedia.org, http://www.agerpres.ro/

Sursa foto: wikipedia.org, www.cautalafix.ro, www.trecator.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii