Noutăți

Mituri si legende despre plante…

  •  
  •  
  •  

Mango

Acest rege al fructelor are o istorie incitantă. Fiica soarelui era cea mai drăguță fată de pe Pământ. Era căsătorită cu un rege puternic și trăia fericită. O vrăjitoare ticăloasă ura să-i vadă cum sunt fericiți și a promis că îi va ruina viața. A alungat-o pe fată și a îngrozit-o cu țipete oribile.

Pentru a scăpa de femeia rea, fiica soarelui a sărit într-un bazin adânc și s-a deghizat în floare de lotus. Regele a fost luat de frumusețea florii. Privind acest lucru, vrăjitoarea a fost furioasă și a dat foc florii de pe apă.

Din cenușa de lotus ars, au crescut fructele mango. Deși regelui îi părea rău pentru pierdere, el iubea și florile de mango.

Când fructele au crescut, regele a tânjit să le guste. Când s-a dus să culeagă primul mango, acesta a căzut la picioarele lui, iar fiica soarelui a ieșit din carnea sa. Când regele și-a văzut soția, s-a bucurat și a dus-o înapoi la palat.

O altă poveste romantică afirmă cum Kamadeva sau Cupidon poartă cinci săgeți cu care străpunge oamenii care sunt meniți să se îndrăgostească.

O fată tânără, căutând dragostea vieții sale, a adunat o floare de mango și i-a dat-o lui Cupidon. Ea l-a instruit s-o așeze pe vârful uneia dintre săgețile sale. El a fost atât de mulțumit de rezultate, încât săgeata florii de mango a devenit săgeata iubirii.

Arborele Sacru al Cunoașterii

Denumit în mod obișnuit Pippala, arborele este cunoscut sub numele de Arborele Sacru al Cunoașterii sau Arborele Bo de către budiști.

Se crede că sub un copac umbros, prințul Gautama a stat și a meditat timp de șapte ani. În timp ce Gautama medita și se retrăgea din lumea materialistă, mama lui își făcea griji pentru el. Dorind ca fiul ei să revină la normalitate, a cerut distrugerea Arborelui Bo.

Acest lucru l-a condus pe Gautama într-o depresie extremă și a leșinat la vederea copacului său preferat. El a fost reînviat și a turnat o găleată de 100 de borcane de lapte peste tulpina sfărâmată a copacului.

El a jurat că va muri dacă arborele nu va întineri. Arborele a crescut viguros și și-a păstrat dimensiunea inițială. Acesta este motivul pentru care Bodhidharma (Arborele Bo) este păstrat sacru în lumea budistă și hindusă chiar și astăzi.

Copacul Banyan

La fel ca Arborele Sacru al Cunoașterii, Arborele Banyan deține o poziție sacră în mitologia indiană. Se spune că există un copac Banyan în cer, sub care s-a născut Domnul Vishnu.

Se crede, de asemenea, că Vishnu joacă la poalele unui mare Banyan în afara Muntelui Govardhana, iluminându-i împrejurimile. Arborele Banyan este Arborele Cunoașterii, arborele văzătorilor și al oamenilor sfinți.

Arborele Banyan de pe malurile râului Nerbudda, lângă Surat, este considerat a fi cel mai vechi arbore Banyan din India. Are o vechime de 3000 de ani și nu a fost niciodată atins de un metal sau tăiat.

Budiștii chinezi cred că Buddha stă sub un copac Banyan și se îndreaptă spre est, unde este venerat de Lordul Brahma.

Rozmarin

O legendă italiană afirmă că o regină se plimba în grădina ei, plângând de infertilitatea ei. Se opri în fața unui tufiș de rozmarin și dorindu-și ca și ea să fie la fel de roditoare.

În timp, a sădit o mică plantă de rozmarin, pe care a hrănit-o. Nepotul ei, regele Spaniei, a furat planta și a udat-o cu lapte de capră.

Odată ce a jucat o melodie minunată pe flautul din grădină, o fată superbă a ieșit din plantă. S-a îndrăgostit de frumusețea sa fascinantă. Curând a fost chemat la război.

Dorind să păstreze planta în siguranță, a ordonat grădinarului să aibă grijă de ea și să se abțină de la oricine să cânte muzică lângă plantă. Grădinarul, a uitat ordinul regelui și a cântat o melodie la flaut. A apărut din nou prințesa. Surorile regelui au abuzat-o și au făcut-o de rușine, fapt pentru care a dispărut.

La aceasta, planta s-a ofilit. Grădinarul s-a speriat și s-a refugiat într-o pădure. În pădure, a dat peste un balaur. Dragonul a dezvăluit că planta putea fi reînviată cu sângele său.

Grădinarul a ucis balaurul și i-a dus sângele plantei, care a reînviat. La sosirea regelui, a lăudat grădinarul și s-a căsătorit cu fata. El a numit-o Rosa Marina!


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii