Cunoaste lumea

Noutăți

Labirintul de la Catedrala Chartres

  •  
  •  
  •  

Catedrala Chartres, cunoscută și sub numele de Catedrala Maicii Domnului din Chartres, este o biserică romano-catolică din Chartres, Franța, la aproximativ 80 km sud-vest de Paris și este sediul episcopatului de Chartres.

Construită în cea mai mare parte între 1194 și 1220, se află la locul a cel puțin cinci catedrale care au ocupat Episcopia Chartres, formată ca scaun episcopal în secolul al IV-lea.

Catedrala este construită în stilul înalt gotic și romanic și este desemnată ca Patrimoniu Mondial de către UNESCO, care o numește „punctul culminant al artei gotice franceze” și o „capodoperă”.

Catedrala este bine conservată pentru epoca sa: majoritatea vitraliilor originale supraviețuiesc intacte, în timp ce arhitectura a cunoscut doar modificări minore de la începutul secolului al XIII-lea.

Exteriorul clădirii este dominat de contraforturi grele, care au permis arhitecților să crească semnificativ dimensiunea ferestrei, în timp ce capătul vestic este dominat de două turle contrastante – o piramidă simplă de 105 metri finalizată în jurul anului 1160 și una de 113 metri turnură Flamboyant de la începutul secolului al XVI-lea pe vârful unui turn mai vechi.

La fel de notabile sunt cele trei fațade mari, fiecare împodobită cu sute de figuri sculptate care ilustrează teme teologice și narațiuni cheie.

Din secolul al XII-lea, catedrala a fost o destinație importantă pentru călători.

Rămâne așa până în prezent, atrăgând un număr mare de pelerini creștini, dintre care mulți vin să venereze faimoasa sa relicvă, Sancta Camisa, despre care se spune că este tunica purtată de Fecioara Maria la nașterea lui Hristos, precum și un număr mare de turiști seculari. care vin să admire arhitectura și meritul istoric al catedralei, notează wikipedia.

Labirintul (construit la începutul anilor 1200) este o caracteristică celebră a catedralei, situat la etaj în centrul naosului. Labirintele au fost găsite în aproape toate catedralele gotice, deși cele mai multe au fost ulterior îndepărtate, deoarece s-au distras de la serviciile religioase din naos.

Ei au simbolizat calea lungă și sinuoasă spre mântuire. Spre deosebire de labirinturi, exista o singură cale care putea fi urmată. În anumite zile scaunele naosului sunt îndepărtate, astfel încât pelerinii în vizită să poată urma labirintul.

Copii ale labirintului Chartres se găsesc la alte biserici și catedrale, inclusiv la Catedrala Grace, San Francisco.  Artistul Kent Bellows descrie o referință directă la labirint, pe care o redă în fundalul a cel puțin uneia dintre lucrările sale de artă; Mandala, 1990, Creion pe hârtie, 18 x 19 1/2 in.

Labirintul din naosul catedralei Chartres poate fi calea cea mai recunoscută și faimoasă din lume, totuși este înconjurat de mister.

Considerat a fi o reprezentare a căutării spirituale a pelerinului care călătorește în țara sfântă, labirintele de acest fel au început să apară în Europa în secolul al XII-lea, în special în Italia.

Labirintul de la Chartres are puțin peste 42 de metri în diametru și se crede că a fost odată împodobit de o imagine a Minotaurului în centrul său (un motiv comun în labirinturi și labirinturi din întreaga lume), notează Atlas Obscura.

Au existat multe teorii și mitologii elaborate în jurul construcției originale a labirintului.

Cel mai probabil este construit în primele decenii ale secolului al XIII-lea, dar nimeni nu știe cu siguranță exact când a fost realizat labirintul, deoarece nu s-au găsit încă documente și se știe puțin despre constructori.

O săpătură din 2001 a investigat afirmațiile că centrul labirintului a fost locul unui memorial sau mormânt pentru catedrala și / sau masonii labirintului, dar, în ciuda săpăturilor extinse, nu s-au găsit dovezi care să susțină astfel de afirmații.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Labirintul de la Catedrala Chartres

  1. Ecaterina Milu // 30 mai 2021 at 17:25 // Răspunde

    Minunat, instructiv. Omul cit traieste invata.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii