Noutăți

Misterul de pe insula daltoniștilor. Locul cu cei mai mulți oameni care văd lumea doar în alb și negru

Pingelap este o mică însulă locuită din Oceanul Pacific care face parte din Statele Federate ale Microneziei. Peticul de pământ măsoară doar 1,8 km², iar cei aproximativ 250 de rezidenți, majoritatea pescari de meserie, vorbesc o limbă unică pe glob, Pingelapese. Totuși, nu acest fapt îi face pe acești oameni speciali, ci faptul că o proporție semnificativă a populației are achromatopsie.

Aceasta este o boală ereditară provocată de mutații ale diferitelor gene care codifică proteinele fotoreceptorilor retinei și este caracterizată de o monocromasie completă sau lipsa parțială a percepției de culoare. Cu alte cuvinte, acești oameni văd lumea doar în alb și negru. Până în prezent, nu există un tratament specific. Cercetarea în curs de desfășurare în domeniul terapiei genetice a făcut posibilă restabilirea parțială a percepției culorilor la animalele de laborator.

Persoanele care au această genă sunt foarte rare, 1 la 30.000 de persoane, dar aici 10% dintre locuitorii Atolului Pingelap sunt purtătorii acestei gene. Nimeni nu poate spune cu exactitate care sunt motivele unei incidențe atât de mari a acestei boli pe insula Pingelapese. Unii cercetători tind să creadă că afecțiunea este de fapt o fomră de evoluție a acestor oameni, asta pentru că pe timpul nopții sau spre dimineață, înainte de răsăsitul Soarelui, rezidenții pot vedea mai bine decât oamenii cu o vedere normală, iar această abilitate o folosesc pentru a pescui pe timp de noapte.

Potrivit legendelor locale, un taifun de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a ucis aproape toți locuitorii insulei ar fi responsabil de apariția acestei boli. Regele a supraviețuit și, pentru că a purtat gena care provoacă tulburarea, aceasta s-a răspândit tuturor urmașilor săi. Astăzi, localnicii numesc condiția “maskun”, ceea ce înseamnă “nu-vezi”.

Viața oamenilor din această parte a lumii este una foarte simplă. Insula are o stradă, o școală elementară și două biserici. Toată lumea trăiește în case acoperite cu frunze de palmier și se ocupă un pescuitul sau recoltarea fructelor de mare.

sursa: https://www.wired.com/story/explore-a-tropical-paradise-through-the-eyes-of-the-colorblind/

sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Pingelap

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii