Cunoaste lumea

Noutăți

Cea mai neobișnuită și misterioasă statuie MOAI de pe Insula Paștelui reprezintă… un personaj aflat în genunchi. E unica statuie de acest fel!

  •  
  •  
  •  

Pe Insula Paștelui, cunoscută și sub numele de Rapa Nui, se află craterul secundar al unui vulcan stins, formațiune numită Rano Raraku. Vreme de secole, din zonă s-a extras roca utilizată pentru obținerea misterioaselor sculpturi monolitice numite moai – cele care i-au adus faima actuală Insulei Paștelui. În acel loc se află nu mai puțin de 387 statui moai. Aproape 95% dintre statuile moai din Insula Paștelui au fost cioplite acolo, la Rano Raraku, și apoi transportate (oare în ce fel, prin ce mijloace?) în alte locuri.

Pe latura sudică a formațiunii vulcanice Rano Raraku se află un impresionant număr de moai. Unii sunt semi-îngropați iar alții nu au mai fost finalizați, de către cioplitorii în piatră din vechime. Una dintre statuile care au rămas la fața locului, neterminată, are aproape 22 de metri lungime și o greutate estimată de 270 de tone – fiind mai grea decât oricare alt moai, dintre cei transportați în alte locuri de pe îndepărtata insulă.

Însă nu acela e cel mai interesant exemplar de moai de la Rano Raraku. Ci o statuie mai mică, cum alta nu mai există pe insulă! Se numește Tukuturi (tuku turi) și este singura reprezentare de tip moai a unui personaj care stă îngenuncheat. Ceilalți moai scoși la iveală sunt înfățișați drepți, în picioare. Postura „în genunchi” era utilizată, la vechii locuitori ai insulei, de către cântăreții – bărbați sau femei, care luau parte la sărbătorile tradiționale numite riu.

Rano Raku

moai incomplet

Tukuturi, moai

Pano Anakena

Tukuturi

Tukuturi este cu mult mai mic decât majoritatea statuilor moai de pe insulă. Mai ciudat este că Tukuturi nu a fost confecționat din roca extrasă din craterul Rano Raraku, precum ceilalți moai amplasați acolo, ci dintr-o altă rocă vulcanică (un fel de zgură) provenită din altă parte a insulei ce s-a format în urmă cu 750.000 de ani, ca urmare a erupțiilor vulcanice.

După poziția înclinată către spate a capului statuii și după înfățișare, se bănuiește că enigmaticul Tukuturi ar fi reprezentarea unui cântăreț din vechime, participant la o sărbătoare riu. Capul său se remarcă prin dimensiunile mari, în raport cu restul trupului, și prin faptul că figura posedă o mică barbă. Statuia, descoperită târziu, în anii ’50, înfățișează un personaj a cărui postură și trăsături par să simbolizeze răbdarea, starea contemplativă.

În opinia unor cercetători, arată cei de la thevintagenews.com, Tukuturi ar fi ultimul moai cioplit pe Insula Paștelui, după ce deja încetase confecționarea statuilor în stilul clasic, vizibil la celelalte monumente de acest soi. Orice s-ar spune,  misteriosul Tukuturi este un monument cum altul nu mai există pe îndepărtata insulă din Pacific (și nici în restul lumii), rămas în urma unei civilizații ale cărei enigme sunt, încă, departe de-a fi elucidate.

insula

moai

 

imagini

Surse: wikipedia.org, www.thevintagenews.com, listverse.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii