Noutăți

Misterul coloanelor de bazalt din Irlanda de Nord

 •  
 •  
 •  

Causeway Giant sunt rezultatul unei erupţii vulcanice care ar avut loc acum circa 60 de milioane de ani. Structurile se află la marginea platoului Antrim din Irlanda de Nord. Aici, de-a lungul mării, sunt peste 40.000 de mii de coloane masive de bazalt negru ieșite din mare.

roci 2

Legendele vorbesc despre existența unor giganți care s-ar fi plimbat prin aceste locuri atrași de frumusețile naturii, rocile nefiind altceva decât rămășițe ale pașilor acestora lăsați în bătaia valurilor mării. Însă studiile geologice au demonstrat faptul că aceste formațiuni s-au format în urmă cu 50-60 de milioane de ani datorită activităților vulcanice din timpul terțiarului, la care au contribuit într-adevăr și valurile mării, cât și vânturile venite dinspre uscat.

roci 3

Majoritatea coloanelor sunt hexagonale, însă pot fi găsite şi coloane cu 4, 5, 7 sau 8 feţe. Cea mai înaltă coloană este de ca. 12 metri, iar lava solidificată are uneori o grosime de până la 28 de metri. Zona, introdusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1986, se află la aproximativ 3 km la nord de oraşul Bushmills.

roci 4

 

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

Sursa: http://whc.unesco.org/en/list/369

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

6 Comments on Misterul coloanelor de bazalt din Irlanda de Nord

 1. este greu de crezut ca aceste forme geometrice sunt doar rezultatul naturii.

 2. Am avut ocazia sa citesc ,,si un alfel de cartulii”,procurate din librarii care ulterior au disparut cu ,,librareasa cu tot”.Se vorbea in ele de creeatie,uriasi docili dar imposibil sa se reproduca,mitul Evei,piramide si energii cosmice, folosite incorect, urmate de dematerializari si ca fenomenele ufo, ar fi niste lucruri pe care totusi le vedem dar nu sunt reale si ca ar fi vorba de paradoxuri temporale.Multe din aceste creeatii pe care le consideram ,,naturale”,sunt de fapt mina cuiva!Toate la timpul lor!Imi place!Excelsior!!!P.S….chiar daca uriasii nu ar fi rodul creeatiei cuiva,ar fi putut exista in cazul in care Terra ar fi avut cindva o gravitatie mai redusa.

 3. E imposibil sa fie de la lava! Se potrivesc exact ca un puzzle! Cautati pe internet mai multe imagini!

 4. Un om de stiinta american a luat mostre dintr-o roca rezultata in urma eruptiei unui vulcan si s-a dus cu ea la un laborator de datare radiometrica. Si ce sa vezi?! De la laborator a primit o estimare intre 250 000 si 2 000 000 de ani.

  Partea proasta e ca eruptia avusese loc cu doisprezece ani inainte.

  Ce vreau sa spun?
  Pai, vreau sa spun ca adevarul este uzurpat de minciuna in multe domenii… daca nu in toate.

 5. Foarte interesant, seamana cu un templu…
  Superb!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii