Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai înalt munte din sistemul solar se numește Olympus Mons. Ce înălțime are și pe ce planetă se află?

  •  
  •  
  •  

Olympus Mons este cel mai mare munte din sistemul solar. Și, totodată, cel mai înalt vulcan al acestuia. Se ridică la o înălțime uluitoare, de 22 de kilometri față de zona înconjurătoare, și ocupă o suprafață incredibilă, de 300.000 de kilometri pătrați, considerabil mai mare decât cea a României și aproximativ egală cu suprafața Italiei.

Comparatie - Olympus Mons suprapus peste harta Frantei

Comparatie – Olympus Mons suprapus peste harta Frantei

Giganticul munte, față de care Everestul (8848 metri) ar părea, de-ar fi pus alături, un modest delușor, nu se află pe Pământ, așa cum era de bănuit. Deși planeta Marte e cu mult mai mică decât Terra, având o greutate de zece ori mai redusă și o rază de două ori mai scurtă, pe această planetă de tip teluric se află atât cel mai înalt munte din sistemul nostru solar – Olympus Mons, cât și canionul cel mai mare, Valles Marineris. De altfel, Olympus Mons este și cel mai înalt dintre munții cunoscuți până acum.

Caldera, Olympus Mons

Marte

Aflat în regiunea Tharsis Montes, lângă ecuatorul marțian, Olympus Mons este unul dintr-o duzină de alți vulcani imenși de pe Marte. Prin comparație, Mauna Loa din Hawaii, cel mai înalt vulcan de pe Pământ (dar și cel mai mare munte, din punct de vedere al ariei acoperite și al volumului), se ridică la 10 kilometri deasupra fundului oceanului, dintre care 4169 metri se află deasupra nivelului mării. Volumul de rocă conținut de către Olympus Mons este de aproximativ o sută de ori mai mare decât cel al lui Mauna Loa.

Absența unor plăci tectonice active a determinat, în cazul Planetei Roșii, o evacuare a magmei pe aceeași parte a crustei planetare, conducând la formarea acestui vulcan și munte imens. Erupțiile lui Olympus Mons și ale celorlalți vulcani de pe Marte au încetat, în opinia unora dintre specialiști, datorită unei răciri a nucleului planetar. După alte opinii, el este doar un vulcan adormit, capabil, încă, de o puternică activitate.

Mauna Loa

Mauna Loa

Olympus Mons este, în ciuda dimensiunilor sale impresionante, un munte relativ tânăr. Deși a fost nevoie de miliarde de ani pentru ca acest vulcan să ia naștere, unele regiuni ale muntelui s-a format, se pare, în urma erupțiilor, doar de câteva milioane de ani, fiind constituite din roci relativ tinere, prin raportare la vârsta planetei și a sistemului solar.

De ce s-a format un astfel de munte uriaș pe Marte, și nu pe Pământ, o planetă mai mare, cu o activitate vulcanică deloc neglijabilă? Oamenii de știință cred că gravitația inferioară a Planetei Roșii, combinată cu ratele mai sporite de erupție, au permis lavei să se depună, strat peste strat, ajungând la o înălțime impresionantă, acolo unde se află craterul principal al lui Olympus Mons.

Cel mai mare munte din sistemul solar

 

Cel mai mare vulcan

Surse: www.space.com,  study.com, wikipedia.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii