Noutăți

Miraculos! Un britanic a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Planta a prosperat până azi în vasul perfect astupat de 57 de ani!

În anul 1960, într-o zi de Paști, un anume David Latimer din Marea Britanie a plantat o sămânță într-o damigeană, experimental, și apoi a astupat vasul, etanș. Curând a răsărit o plăntuță. Acum, după mai mult de 55 de ani, în interiorul damigenei se află o… mică grădină. Un ecosistem care s-a adaptat perfect acelui mediu lipsit de orice legătură cu exteriorul, cu excepția luminii care pătrunde prin pereții damigenei și care face posibilă fotosinteza. Ultima dată, vasul a fost destupat în 1972, când Latimer a vărsat încă puțină apă în interior.

b

Prin acest experiment mai puțin obișnuit, în primăvara lui 1960 Latimer a pus într-o damigeană un strat de compost, pe care l-a umezit temeinic, după care a semănat o plantă. Orificiul vasului a fost acoperit, sigilat, și vasul plasat într-un loc însorit. De 45 de ani, adică de la momentul când a aprovizionat ultima dată planta cu apă, Latimer n-a mai scos dopul damigenei niciodată. În restul timpului planta n-a mai primit nici aer proaspăt, nici apă, dar, chiar și așa, ea a prosperat. S-a format un sistem autosuficient.

c

Organismul vegetal a crescut… cât i-a permis vasul. Frunzele moarte s-au transformat în compost, fiind degajat, în urma descompunerii lor, dioxidul de carbon necesar metabolismului plantei și având loc o reciclare a nutrienților. Iar ciclul vieții a continuat.

Viața este un miracol!

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.thevintagenews.com, www.boredpanda.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Miraculos! Un britanic a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Planta a prosperat până azi în vasul perfect astupat de 57 de ani!

  1. Asta îmi deschide noi perspective. Am să plantez în damigene direct prune.

  2. Nu stiu ce a gindit ,dar ar putea fi un argument al unui posibil invelis subtire de gheata, pe care Terra, l-ar fi putut avea in trecut.Sub acest invelis, plante uriase ar fi putut prospera creind o atmosfera calda si densa pina cind…Ar semana cu damijonu’?

  3. Anul trecut sapand in gradina din dotare am DAT de ceva tare.Spree marea mea surpriza am descoperit in tanc rusesc cu farurile aprinse din cel de_al doilea Rezbel Planetar.Dar Si mai uluit am fost cand am fost intampinat de tatuca Stalin proaspat barbierit si cu camesa si cravata apretate…. cum v_a placut povestea de seara,dragii mei?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii