Noutăți

Mina de diamante Ekati, una dintre cele mai mari exploatări miniere din lume se află la… capătul Pământului. Iată unde:

  •  
  •  
  •  

Mina de diamante Ekati se află la aproximativ 200 km sud de Cercul Polar, aproape de Lacul Gras, în nord-vestul Canadei, la aproximativ 300 km nord-est de Yellowknife. Ekati înseamnă în limba nativilor “lac gras“, nume care ne duce cu gândul la filoanelor albe de piatră din cuarţ ce se găsesc în întreaga zonă şi care sunt similare ca aspect cu grăsimea de ren.

Istoria acestei mine începe în 1985, odată cu descoperirea primului filon de rocă asociată cu diamantele kimberlit de către exploratorii Chuck Fipke şi Stewart Blusson. Conform estimărilor, există mai mult de 10.000 de filoane de kimberlit în lume, cu un conţinut foarte mic de diamante. Ekati dispune de 156 filoane cunoscute de kimberlit, dintre care cel puţin şase conţin diamante.

Filoanele de kimberlit din Ekati au o vechime estimată undeva între 45-62 milioane de ani, iar cele mai multe dintre acestea se află sub lacurile puţin adânci care s-au format prin topirea unui gheţar, în urmă cu 8.000-10.000 de ani.

Lacul Point, unde a fost descoperit prima dată kimberlitul, este considerat ca fiind nerentabil pentru exploatare, asta din punct de vedere economic, însă descoperirea sa a dus la intensificarea uneia dintre cele mai mari exploatări din istorie a mineritului, care acoperă o bună parte din zona Yellowknife şi coasta arctică.

Ekati și-a început activitatea în data de 14 octombrie 1998, şi a fost operată de BHP Billiton Canada Inc. Se estimează că mina va mai furniza diamante timp de 25 de ani.

ekati-diamond-mine-13[2] ekati-diamond-mine-5[2] ekati-diamond-mine-1[2] ekati-diamond-mine-2[2] ekati-diamond-mine-3[2] ekati-diamond-mine-4[2] ekati-diamond-mine-12[2] ekati-diamond-mine-11[2] ekati-diamond-mine-10[2] ekati-diamond-mine-7[2]

sursa: amusingplanet DDCorp / Ritchie Wiki

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii