Noutăți

Mierea de albine – un aliment consumat de oameni încă de acum 9000 de ani

Oamenii au început să consume mierea de albine încă de acum 9000 de ani – asta arată noile descoperire, după analiza unor vase de ceramică din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În cei peste 20 de ani de studiu efectuat de cei de la Universitatea din Bristol, au fost analizate mai mult de 6.400 de fragmente ceramice de la peste 150 de situri arheologice din Lumea Veche.

Pe suprafaţa acestora au fost descoperite urme de ceară de albine, datate în perioada anilor 2000 – 7000 î.Hr. Bazele cercetărilor au fost puse încă de acum 20 de ani, fiind coordonate de specialişti ai Universităţii din Bristol, în frunte cu chimistul Richard Evershed.

“Deși dovezi ale consumului de miere apar inclusiv pe picturile murale egiptene ce datează de câteva mii de ani, când și unde mierea a apărut ca aliment pentru prima dată nu ne este cunoscut. Știm doar că de cel puțin 9000de ani există în alimentația oamenilor, a declarat Evershed.

Cercetătorii au descoperit amprenta chimică de ceară este evidentă pe ceramica neolitică găsită în Europa, Orientul Apropiat sau Africa de Nord, ceea ce sugerează  utilizarea produselor apicole au fost larg răspândite în acele timpuri, iar modul de prelucrare al mierii a fost unul diversificat.

Se crede că mierea era folosită în acele timpuri atât în consum uzual cât și în medicină sau cosmetică.  Mai mult, cercetătorii susțin că aceste albine au început a fi domesticite în perioada neoliticului.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
sursa:news.discovery.com

Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii