AIM radionica curs online

Noutăți

Mai există cai sălbatici din rasele antice în Mongolia? Studiu genetic surprinzător

Domesticirea cailor a fost un moment important în istoria omenirii. Cu ajutorul acestora am reușit să călătorim pe distanțe mari sau să cultivăm terenul agricol mult mai repede și ușor. Cu toate acestea, multe dintre lucrurile pe care credeam că le știm despre domesticirea calului sunt greșite; cel puțin asta spune cel mai nou studiu în domeniu. Pentru o perioadă mare de timp oamenii de știința au fost ferm convinși că primii oameni care au reușit să îmblânzească caii au fost cei care trăiau în nordul Kazahstanului, în urmă cu aproximativ 5.500 de ani.

S-a crezut că speciile de cai sălbatici care trăiesc acum în Mongolia, caii Przewalski, sunt o subspecie a animalelor pe care oamenii le capturau în Kazahstan, în urmă 5.000 de ani. Un nou studiu genetic arată însă faptul că aceste animale nu au nicio legătură cu vechii cai sălbatici, ceea ce înseamnă că pe Terra nu mai există în momentul de față nicio specie de cai pe care omul să nu o fi îmblânzit la un moment dat.

Cercetarea a fost publicată în revista Science, iar cercetătorii au analizat și comparat genetica oaselor cailor excavați din așezările nomade care împânzeau regiunea în urmă cu mai multe milenii cu a cailor moderni de Przewalski. Din aceasta, ei au construit apoi un nou arbore genealogic al calului, iar rezultatele i-au șocat pe toti cei implicați.

„A fost o surpriză uriaşă: caii actuali nu sunt o subspecie a celor sălbatici antici. Înseamnă că nu mai există cu adevărat cai sălbatici și asta e trist. Totuși, asta nu înseamnă că nu ar trebui să protejăm caii Przewalski ca pe o populație de cai sălbatici, mai ales că, din păcate, aceștia sunt pe cale de dispariție”, a declarat Sandra Olsen, co-autor al studiului şi curator al Institutului de Biodiversitate şi al Muzeului de Istorie Naturală de la Universitatea din Kansas.

content-1519385056-1-unsaddlingol

sursa : http://www.iflscience.com/plants-and-animals/it-turns-out-that-all-wild-species-of-horse-are-actually-extinct/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Mai există cai sălbatici din rasele antice în Mongolia? Studiu genetic surprinzător

  1. In delta Dunării din câte știu exista și in ziua de azi cai sălbatici

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii