Noutăți

Magnificele cascade glaciare din arhipelagul Svalbard (galerie foto)

Svalbard înseamnă în traducere liberă “coastele reci”. Zona este un arhipelag din Oceanul Arctic, situat la aproximativ 600 de km nord de Europa continentală, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord. În ciuda faptului că este destul de aproape de Polul Nord, arhipelagul are o climă suportabilă, fiind cea mai nordică regiune locuită permanent de pe planetă.

Insulele acoperă o suprafață totală de 62.050 km pătrați, iar aproape 60% din acest teritoriu este acoperit de ghețari. Unii ghețari au mici cascade formate din topirea zăpezii în timpul verii extrem de scurte. Svalbard este „acasă” pentru șapte parcuri naționale și douăzeci și trei de rezervații naturale. În zonă poposesc multe păsări de mare, dar și urși polari, reni cu picioare scurte, vulpi polare, balene, foci și morse. Balenele pot fi reperate în largul coastelor maritime în special în timpul verii.

Clima arhipelagului este de tip subpolară în sud și polară în nord, cu ierni lungi și foarte aspre, care pot dura până la 9 sau 10 luni pe an, iarba, florile și puținii copaci înverzind în scurtul sezon de vară în care temperaturile ating 5-7 grade Celsius cu plus.

Unele dintre cele mai frumoase cascade glaciare au fost surprinse în această minunată colecție postată de cei de la amusingplanet.com:

glacier-waterfalls-26 glacier-waterfalls-46 glacier-waterfalls-56 glacier-waterfalls-66 glacier-waterfalls-03 glacier-waterfalls-33 glacier-waterfalls-17 glacier-waterfalls-83

sursa: visitnorway.com

sursa: visitsvalbard.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii