Noutăți

Magma se acumulează sub o localitate din Noua Zeelandă. Va apare un nou vulcan?

Oamenii de știință au descoperit faptul că magma se acumulează sub o așezare din Noua Zeelandă. Fenomenul ar putea fi primul semn al nașterii unui nou vulcan. Din 1950, cercetătorii raportează cum magma, suficientă pentru a umple 80.000 de bazine de înot olimpice, se dezvoltă sub localitatea de coastă Matata, aflată la aproximativ 200 de kilometri sud-est de Auckland.

matata 2

Vila in Matata

Vestea bună e că cercetătorii nu prezic o erupție în viitorul apropiat. Formarea unui vulcan durează mii de ani, însă procesul este unul fascinant. Descoperirea ajută și la explicarea numeroaselor cutremure care lovesc regiunea, mai ales că zona nu a avut un vulcan activ de cel puțin 400.000 de ani.

“Descoperirea a fost o mare surpriză”, a declarat cercetătorul Ian Hamling Nick Perry pentru Associated Press ( AP ).

magma

Matata, aflat acum în atenția geologilor din întreaga lume, este casă pentru aproximativ 650 de persoane, care susțin că nu doresc, cel puțin pentru moment, să își părăsească gospodăriile, în ciuda cutremurelor dese.

Inițial s-a crezut că mișcările seismice sunt cauzate de activitățile plăcilor tectonice, însă după cartografierea zonei și a investigațiilor care au durat mai bine de 60 de ani, geologii sunt convinși că vinovată este magma care sparge rocile pe măsură ce se acumulează la o adâncime de 9.5 km.

Magma este un amestec lichid compus din diferite minerale care se află în stare topită, gaze și bucăți solide de diferite roci, care este întâlnită în straturile pământului, în manta sau scoarța pământului. În cadrul rocilor magmatice se pot deosebi plutonitele, care sunt roci de mare adâncime. 

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii