Noutăți

Lupta pentru o stâncă. Rockall, micuța insulă nelocuită din mijlocul Atlanticului disputată de patru națiuni europene

Rockall este o mică insuliță nelocuită din Atlanticul de Nord situată la aproximativ 480 de km în largul coastei de vest a Scoției. Această stâncă este disputată de ani buni de patru state, fiecare considerând ca are drept asupra sa: Marea Britanie, Irlanda, Islanda și Danemarca. Bineînțeles că în spatele acestor revendicări stă fără doar și poate o resursă naturală extrem de importantă, și anume petrolul.

Marina Regală a Marii Britanii a anexat stânca în 1955, prin arborarea drapelului Uniunii. Mai apoi în 1972 oficialii de la Londra adoptă o hotărâre prin care insula devine parte a Marii Britanii, însă această proclamație nu este recunoscută oficial de niciun alt stat. Mai mult, de atunci și până astăzi Irlanda, Islanda și Danemarca au contestat la ONU dreptul englezilor de a explora resursele minerale și zonele de pescuit oceanic, din apropierea insulei Rockall pe motiv că aceasta nu le aparține.

Insula are doar 25 de metri lățime și 21 de metri înălțime, fiind vârful unui vulcan stins. Singuri locuitori ai Rockall au fost de-a lungul timpului membrii organizației Greenpeace care vin periodic în zonă pentru a protesta împotriva exploatărilor petroliere din Atlantic. Locuitori permanenți ai insulei pot fi numite însă mai multe specii de păsări marine care folosesc stânca pe post de adăpost împotriva furtunilor de pe ocean.

rockwall5 rockwall3 rockwall2

rockwall

Sursa: Wikipedia, The Guardian, Scotland.gov.uk,

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii